maandag 25 april 2011

Diervriendelijke Pasen: Scrambled Tofu

Zoals kerst voor velen verbonden is met het verorberen van vele dieren, is Pasen voor velen geen Pasen zonder een ei. En dat is eigenlijk wel triest, want er worden vele 'waardeloze' haantjes voor versnipperd of vergast (die kunnen immers geen eieren leggen). Om over de kippen nog maar te zwijgen, die zijn dan alleen goed om eieren te leggen. De omstandigheden kunnen nog zo opgeleukt worden (plak er een scharrel- of vrije uitlooplabel op), uiteindelijk worden de kippen maar met één doel gehouden en dat is winst maken op de eieren. Bij de kippen worden de snavels afgekapt, want ze gaan elkaar pikken doordat ze opgesloten zitten en niet in hun natuurlijke habitat leven. En zodra de kip niet meer genoeg eieren legt is het exit chicken, meestal na een jaar (terwijl kippen wel 10 jaar kunnen worden).

Gelukkig zijn er veel alternatieven, die niet alleen hartstikke lekker zijn, maar vaak ook nog veel gezonder. Mijn paasontbijt bestond gisteren uit scrambled tofu, 'chorizo' van sojabrokjes vergezeld met versgebakken broodjes. Misschien vind je scrambled tofu niet zo lekker klinken, toch wil ik je uitnodigen het eerst eens te proberen. Wie weet!


Scrambled Tofu & Tempeh Bacon
Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika, fijn gesneden
  •  
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel thijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwart zout, of anders gewoon zout
  • halve theelepel kurkuma
  •  
  • 1 pak tofu naturel (375 gram), uitgelekt en alle vocht eruit geknepen
  •  
  • 4 eetlepels of 1/4 cup edelgist
  • 3 eetlepels citroensap

Verwarm de pan met de olie. Bak de ui ongeveer 5 minuten en pers dan de knoflook erboven uit, bak dit nog 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak het geheel 3-4 minuten. Voeg de kruiden toe. Als het aanbakt, doe je een klein beetje water in de pan (steeds ongeveer een eetlepel, pas op om te veel toe te voegen).

Verkruimel de tofu boven de pan, laat er wat grove stukken bij zitten. Roer goed, zodat alle kruiden goed mengen door het tofu mengsel. Het moet een beetje de kleur van roerei krijgen. Bak dit ongeveer 10 minuten, terwijl je regelmatig de boel omschept.
Voeg tenslotte de gist en de citroensap door. Laat nog 5 minuten koken om de smaken te laten intrekken. Lekker met tempeh bacon, seitan worst, 'chorizo', toast, en bij al je favoriete brunch gerechten ;-)


Je kunt ook nog courgette, tomaat, champignons of spinazie erdoor doen, voor extra kleur, vitaminen of variatie.


Happy Easter to everyone!

2 opmerkingen:

  1. Word ik door jou toch veganist? Dit zit er heerlijk uit. Ik ga het echt proberen en dan vertel ik de anderen gewoon niet wat het is.

    We hebben wel eieren gehad met pasen maar van de boer. Hopelijk is dat minder erg. Ik zou inderdaad nooit een z.g. scharrelei eten. Schandalig vind ik dat dat diervriendelijk wordt genoemd.

    Gr,
    NZ

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen