woensdag 6 april 2011

'Chocolate was my first love'-Pie

Deze taart is de allereerste 100% plantaardige taart die ik ooit heb gegeten, en het blijft een succes op feestjes. Makkelijk te maken met ingrediënten die je bij elke supermarkt kunt kopen, daar houden we van!

Het wordt een flinke taart waar je veel stukken uit kunt snijden. Wil je een wat minder imposant gebakje, halveer dan de hoeveelheden voor de cake en snijd deze doormidden om toch het effect van een laagjestaart te hebben.






Je hebt nodig:

Voor de taart:
  • 450 gram suiker
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 theelepels vanille extract
  • 600 milliliter water

    • 680 gram bloem
    • 125 gram cacaopoeder
    • 1 zakje bakpoeder
    • 1 theelepel zout

      • plantaardige boter

      1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee springvormen in met de margarine.
      2. Meng de natte ingrediënten en de suiker in een ruime kom.
      3. Meng de droge ingrediënten in een aparte kom. Zeef deze boven de natte ingrediënten en roer ondertussen goed.
      4. Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Bak de taarten ongeveer 40 minuten, test of ze gaar zijn door met een satéprikker in het midden te prikken. Als deze er niet schoon uit komt, verleng je de baktijd met 5 à 10 minuten (en test opnieuw).
        

      Voor het glazuur:

      • 75 gram plantaardige boter
      • 500 gram poedersuiker (2 bussen)
      • 4 eetlepels plantaardige melk
      • 1 theelepel vanille extract

      Tip: je kan aan het glazuur kleurstof of iets dergelijks toevoegen, maar doe dan minder sojamelk, anders wordt het te vloeibaar!

      1. Prak de margarine met een vork totdat deze zacht en soepel is.
      2. Voeg de poedersuiker toe en meng dit.
      3. Voeg het vocht doe en maak er een egale massa van.

        Voor de taartvulling:
         
        • 500 gram aardbeien, of fruit naar keuze, goed droog gedept en in plakken gesneden

        Zet de taart in elkaar:

        Zorg ervoor dat de taarthelften volledig afgekoeld zijn. Bedek de onderste helft met het fruit.
        Zet voorzichtig de bovenste taarthelft erop en maak de taart af met het glazuur. Je kan dan eventueel nog decoreren met bijvoorbeeld (pure) hagelslag of vlokken.
        Laat de taart minimaal een uur in de koelkast staan, zodat het glazuur hard kan worden.

        Eet smakelijk!

        2 opmerkingen:

        1. Oh Chantal...
          Ik heb bijna het scherm gel.ikt. Serieus. Ten eerste de titel en dan ziet het er ook nog zo lekker uit... En het is ook nog 100% plantaardig.
          Ik heb het nu aan mijn Jongste laten zien en hij wil het morgen direct maken. Het wordt het weekend maar in ieder geval gaan we het proberen.

          Denk je trouwens dat het ook als muffin zou werken?
          Gr,
          NZ

          BeantwoordenVerwijderen
        2. Haha, dankjewel! Je zou het vast ook als kleine cakejes kunnen bakken, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Ik zou dan het recept ieg halveren, en de cupcakes doormidden snijden om de fruitlaag te maken. Laat het me weten, als je ze maakt!

          BeantwoordenVerwijderen