woensdag 25 mei 2011

De lekkerste pasta part 2: tomaten-koriandersaus

Er is geen vers kruid waar je mij zo blij mee kunt maken als koriander. Hoewel de supermarkten dit gat in de markt nog niet ontdekt hebben, en trouw blijven aan hun assortiment basilicum- en peterselieplantjes, zou ik als ik moest kiezen toch echt een heel grote korianderplant meenemen naar een onbewoond eiland.

Het klinkt misschien gek, maar je kunt er echt heel veel mee. Het is bijvoorbeeld lekker door guacamole, of hummus. Het is lekker bij een broodje falafel, door een Thaise soep (zoals deze maïssoep) of door een Oosterse roerbak. En hoewel het dus niet te koop is bij de AH om de hoek, vind je de plantjes vaak wel bij natuurwinkels, toko's en op de markt.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik bij een Chileens vriendinnetje werd verblijd met een bord overheerlijke pasta met tomaten-koriandersaus. By golly, dat is echt heaven! Ik weet niet meer precies wat ze er allemaal doorheen heeft gedaan, want hoewel ik het nog vaak probeer na te maken wordt het bij mij toch net niet zo lekker als bij haar. Dat zou natuurlijk ook kunnen komen doordat ik er altijd net een tikkeltje meer van geniet als iemand anders mij een heerlijke vegan maaltijd voorschotelt.



Voor 4 personen heb je nodig:

150 gram sojabrokjes (aka TVP, textured vegetable protein), minimaal een uur geweekt in water

  • Pasta naar keuze
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons of paddestoelen naar keuze, in reepjes
  • 1 aubergine, in blokjes
  • optioneel: 250 milliliter witte wijn
  • 1 pakje à 500 milliliter passata di pommodori (aka gezeefde tomaten)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 2 handjes verse koriander, fijngesneden

tip: je kunt eventueel de sojabrokjes 's ochtends te weken zetten en er bij thuiskomst gelijk mee koken

1.  Kook de pasta en stoom de broccoli erboven, ongeveer 8 minuten. Giet de TVP af en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.

2. Verwarm de olie in een hapjespan en bak de ui met de deksel op de pan zo'n 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de TVP toe. Bak dit een minuutje of 10, totdat de TVP een lekker bruin kleurtje krijgt.

3. Voeg de paddestoelen en aubergine toe. Roer goed en bak het geheel nog 10 minuten. Voeg dan de wijn toe, als je die gebruikt, en laat 5 minuten zachtjes koken.

4. Doe de passata, peper, zout, koriander en broccoli erbij. Laat het geheel nog zo'n 5 minuten doorpruttelen zodat alle smaken goed mengen en de saus opwarmt. Roer de pasta erdoor en serveer.

Lekker met een Chileense rode wijn, een zuurdesemstokbrood en cherry tomaatjes erbij.

1 opmerking:

  1. Het is raar maar waar, ik vind datzelfde koriander een verschrikking. Het schijnt genetisch bepaald te zijn of je het liefhebt of haat.

    BeantwoordenVerwijderen