maandag 11 juli 2011

Een low carb vegan dagmenu

Zoals ik in mijn laatste blog al schreef, ben ik op dit moment koolhydraatarm aan het eten. Dat is niet zo bekend en als je er wel eens van gehoord hebt, is dat vast in de Atkins-context met veel dierlijke producten. Ik heb echter al een tijdje het boek 'The Vegetarian Low Carb Diet' van Rose Elliot en die beschrijft een gelijksoortig maar dan veggie, grotendeels vegan dieet. Er staat veel informatie in over hoe een low carb dieet werkt, wat het doet met je metabolisme en lichaam, maar ook een heleboel recepten en een uitgewerkt plan voor de eerste 14 dagen.

Ik heb hier eens beschreven wat er zoal in gaat bij mij op een low carb vegan dagje :-)

Low carb vegan ontbijt


Ontbijt: scrambled tofu met oesterzwam en paprika erdoor, 2 gebakken worstjes van healthy planet met knoflookmayonaise, schijfjes komkommer
Tussendoor: 2 plakjes vegan broodbeleg van het merk wheaty
Lunch: tofu-eiersalade in ijsbergslawrap, gestoomde sperziebonen met citroen-olijfolie
Tussendoor: geroosterde courgette schijven met zelfgemaakte pesto
Diner: vega shoarma met champignon-knoflooksaus, groene salade van spinazie en krulsla met vinaigrette
Snack: verse knoflook-olijven met fijngesneden zongedroogde tomaat

De eerste 2 weken zijn het strengst, ik eet nu max 20 gram koolhydraten per dag. Daarna bouw je dat langzaam op en dan kan je andere gezonde producten toevoegen die wat meer koolhydraten bevatten (zoals tempeh, peulvruchten, maar ook fruit en zetmeelrijke groenten).

Het is een controversieel dieet, maar voor mij werkt het goed. Mijn eeuwige trek is weg en dat is heerlijk! Bovendien voel ik me er heel goed bij, ik heb meer energie en zit niet continue aan de volgende maaltijd te denken. Deze eerste fase van het dieet moet je niet de rest van je leven volhouden, daar is het ook niet voor bedoeld. Daarna wordt het eten weer gevariëerder :-)

Andere bronnen van inspiratie zijn the Carb Conscious Vegetarian van Robin Robertson (wat overigens een 100% vegan boek is), en ook in mijn nieuwe kookboeken 'The Beste Veggie Burgers on the Planet' van Joni Marie Newman en 'non*fish*a*li*cious' van Lisette Kreischer zijn veel koolhydraat-arme recepten te vinden. Overigens vind je op het web ook veel (Engelstalige) inspiratie.

Volgende keer een blogje over de tofu-eiersalade, it's a wonderful creation!

11 opmerkingen:

  1. O, klinkt goed allemaal!
    Dat je je energieker voelt, maar de gerechten ook, haha :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik jouw ontbijt liever als diner zou eten ;-), maar ik eet 's morgens alleen fruit volgens een leven lang fit. Ik weet niet of ik het hier al geschreven had maar 'kala manak' of zwart zout(het is roze van kleur...) is heerlijk door de scrambled tofu en 'eiersalade'. Het geeft het een echte ei-smaak en is 100% natuurlijk. Je koopt het in de surinaamse toko.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt een beetje als Skinny Bitch volgens mij? Alhoewel die wel wat koolhydraten in het menu hebben. Klinkt lekker hoor, alleen zo zwaar ontbijten dat is denk ik iets waar je echt aan moet wennen, of valt dat mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ineke, ik heb ook een tijdje Leven Lang Fit gedaan, maar ik had zoveel honger s ochtends, kan niet zo goed tegen de suikers in al dat fruit. Ik ontbeet sowieso al stevig, maar nu wat meer vet en dat is idd wel wennen :-)
    Kala manak ben ik nog steeds naar op zoek, ben er erg benieuwd naar.

    Valhalla, skinny bitch was toch dat je alleen maar fruit at s ochtends? Dit is gebaseerd op het boek 'low carb vegetarian diet' van Rose Elliot, tis eigenlijk de vegan versie op het Atkins dieet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet heel stevig vind? Of ik eet gewoon abnormaal veel 's ochtends.
    Ik ben dan namelijk altijd een hol vat. Vanmorgen bestond mijn ontbijt bijvoorbeeld uit een appeltje, een pruim en drie wilde perzikken. Én twee spelt-roggeboterhammen met zelfgemaakte hummus, avocado en zontomaatjes. Het was wel wat later dan normaal. Maar normaal gesproken ontbijt ik ook met flink wat fruit en een kom havermout/yofu of plantaardige melk met noten, hennepzaad, flaxmix oid, gedroogd fruit, raw cacaonibs, etc etc/chiaseedpudding.
    Ik ben anders niet vooruit te branden, wordt trillerig, ga snaaien. Daarbij fiets ik ongeveer 45 min 's ochtends, dus als ik met alleen wat fruit oid zou ontbijten zou ik het helemaal niet trekken.
    Of misschien is dit alles wel door de koolhydraten die in mijn ontbijt zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En in de menu's van Skinny Bitch wordt juist aangeraden om koolhydraten te eten. Volgens mij zit daar bij minimaal twee maaltijden wel iets als rijst, pasta, brood of aardappels bij.
    Maar daar raden ze weer af om geen tussendoortjes te eten.

    Hoe dan ook vind ik het erg fijn dat dit iets is waar jij je goed bij voelt Chantal! Ikzelf zou dit nooit vol kunnen houden, ben ik bang. Vooral het fruit aspect. Brood, rijst, pasta, etc kunnen me gestolen worden, haha. (al vind ik, zelfs met dit weer, havermout ook eeeeeeeeerg lekker)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijn dat die manier van eten zo goed werkt voor jou! M'n moeder heeft ook een low-carb vegetarian kookboek volgens mij, ik zal het nog eens doorkijken als ik weer thuis ben.
    Je ontbijt ziet er heerlijk uit trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat toevallig, ik bestelde dit weekeinde ook The best veggiebugers of the planet. Het boek van Lisette kan ik nog nergens vinden. Waar heb jij het boek gekocht of heb je het besteld?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De grootste fout die je als vega kunt doen is je menu volstoppen met soya.
    Ik zie dat dit dagmenu grotendeels daaruit bestaat.
    De enige soya die goed is voor een mens is Tempeh, dit is gefermenteerde soya.

    Pas daarmee op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh nee hoor, er zijn nog veel meer fouten die vegans kunnen begaan ;-) er is geen eenduidog bewijs dat soja slecht is, sterker nog, het meeste onderzoek is positief.

      Verwijderen
    2. en wat vind je dan van edamanebonen ?

      Verwijderen