woensdag 13 juni 2012

Tempeh met appelsap

Voor de meiden/hapjesavond waar ik afgelopen zaterdag was, nam ik (o.a.) gebakken tempeh mee. Ik werd gekidnapt voor het recept en mocht pas naar huis toen ik op al mijn kookboeken én het graf van Julia Child zweerde dat ik het recept op m'n blog zou posten ;-) Wat sowieso geen slecht idee is, want Julia valt me vaak lastig met horrorverhalen over hoe ze tempeh absolúút niet lekker vindt - behalve dan als ik het maak, dan vliegt de tempeh ineens de pan uit. Dus bij deze: famous tempeh!

En zoals de titel al verklapte: in deze marinade zit appelsap! Dat gaf precies de goede zoetheid & smaak, mooie combinatie met de peper en sojasaus. Het is een pittig-zoet marinadesausje geworden waar je de tempeh lekker in kan dippen daarna. Je kunt het dus als hapje serveren, maar het lijkt me ook lekker bij scrambled tofu bij de brunch (or is that just me? :D) of bij het avondeten met gepofte aardappels en gewokte broccoli. Waar zou jij dit bij eten?




  • 1 pak tempeh à 400 gram
  • flink wat zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 60 milliliter sojasaus
  • 2 eetlepels agavestroop
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander 
  • 1 pakje appelsap (200 milliliter)

Snijd de tempeh in plakken van 1 cm dik en kook ze 20 minuten. Giet daarna af.

Maak de peper schoon van zaadjes en snijd in kleine stukjes. (en was daarna je handen, of in elk geval voordat je jeuk in je oog krijgt en gaat krabbelen! based on true story) Pers de knoflook uit en snijd de restjes ook fijn. Doe dit samen in een kom en meng daarbij de tomatenpuree, sojasaus, agave, azijn, komijn & koriander. Tenslotte roer je de appelsap erdoor.

Verhit een laagje olie in een ruime (koeken)pan en bak de tempeh aan beide kanten in 5 minuten bruin.Giet dan de saus erop, breng aan de kook en laat nog 10 minuten pruttelen. Serveer de tempeh met overgebleven saus enne, vergeet niet je vingers af te likken!

7 opmerkingen:

  1. Oh dat klinkt inderdaad lekker zeg! Is het wel suikervrij, met die appelsap? (Persoonlijk vind ik agave eigenlijk ook suiker, maar daar zijn de meningen over verdeeld weet ik) Maakt ook niet zo veel uit als het zo lekker is :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. OEPS! Helemaal niet over nagedacht. Suf!
      En agavestroop, ja, het is wel suiker natuurlijk, maar ik denk dat het beter is voor je lijf dan kristalsuiker. Wat voor zoetmiddel gebruik jij graag?

      Verwijderen
    2. Als ik geen 'suiker' wil neem ik meestal stevia of een synthetisch zoetmiddel. Maar ik kan me voorstellen dat voor deze marinade een 'stroperig' zoetmiddel beter werkt en dan een paar druppeltjes van zo'n superkrachtig spulletje.

      Verwijderen
  2. Vandaag gemaakt! geweldig lekker:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was lekker, bedankt voor het recept! :)

    Misschien wil je ook eens sinaasappel-basilicum tempé proberen..?

    BeantwoordenVerwijderen