vrijdag 23 mei 2014

Comeback Catalaanse Cauliflower Couscous

HALLO!

Ja, ik leef nog :-) Dat lijkt misschien erg vanzelfsprekend, maar het is eigenlijk een klein wonder. Trouwe twittervolgers weten natuurlijk waar ik het over heb: ik had een soort ongeluksmaand in maart waardoor ik een gekneusd oog en een gekneusde knie had. Dat laatste ging maar niet over (oog gelukkig wel!); ik zit al 2 maanden thuis, maar dat blijkt te komen door een scheur in mijn meniscus. Gelukkig is daar wat aan te doen, ik ben me nu mentaal aan het voorbereiden op de operatie (binnenkort meniscus-afscheidsfeestje!) en ik doe 1,5 uur per dag fysio oefeningen om te revalideren.

Nou lijkt het misschien best relaxed als je even wat rustiger aan moet doen, maar na 2 maanden komt het m'n neus uit. Van het bezige bijtje dat ik was ben ik verveelde vogel geworden, of saaie struisvogel if you wish. Want bijna alles wat ik graag deed, dat gaat niet als je niet lopen/staan. Werken bij DopHert: no way. Yoga: you wish. Koken: nope. Boodschappen doen: gaat niet als je in elke hand een kruk hebt. Een stuk fietsen: hahaha. Met iemand afspreken: alleen als diegene bij een bushalte van bus 28 woont. En dan denk je: je hebt krukken dus je kan weer lopen, maar dat valt zwaar tegen, want mijn handen en polsen gingen daarna ook stuk van de pijn. Kortom: ik ben professioneel neuspeuteraar geworden in de afgelopen weken, maar met een beetje geluk ben ik binnenkort van de klachten af.



Inmiddels gaat het wel iets beter en kan ik weer boodschappen doen bij de buurtwinkel hier om de hoek. Hoera! Ik keek er erg naar uit om weer zelf te kiezen wat ik wou eten, en koken is ook iets wat ik wel gemist heb. De laatste tijd heb ik een dieet uitgeprobeerd wat migraine zou moeten voorkomen. Dat velt me recent namelijk zo'n  4/5 dagen in de week, erg vermoeiend (maar op zich een extra stok achter de deur om je thuis te vervelen ;-)). Het was een streng dieet van de PCRM met als toegestaan voer voornamelijk rijst, groenten en gember. Niet toegestaan: koffie, thee, cola, alcohol, chocola, suiker, tarwe, MSG, gefermenteerde producten (tempeh, sojasaus, augurk), olijven, tomaten, ui, avocado, maïs, noten, pinda's, citrusfruit, banaan en appel.

Uiteraard werd ik daar erg gelukkig van (not) en bij gebrek aan werkzaamheid heb ik het inmiddels dan ook maar weer opgegeven en me overgegeven aan de medische wetenschap wat migraine betreft. Medicatie blijkt toch een stuk effectiever. Toch was het wel even een boost om gezonder te eten, en dat hou ik zeker nog even vol. Want je kunt je wel voorstellen hoe de kilo's als een zwaan-kleef-aan blijven plakken als je geen poot kunt verzetten.

Je kunt je bijna niet voorstellen hoe heerlijk het is om weer te koken :-) eindelijk weer eens bezig zijn met iets wat me blij maakt: experimenteren in de keuken! Zo happy, dat ik besloot om er een blogpost aan te wijden. Dus vandaar, na de lange radiostilte hier weer eens een recept. Het is bijna geheel migrainedieet-proof, in elk geval heel gezond. Een soort twist op de eerdere topper bloemkool tabbouleh, maar dan met een Spaans tintje. Of eigenlijk: Catalaans. Het is binnen 20 minuten klaar als je een keukenmachine hebt, maar je kunt bloemkool ook met de hand raspen (zo deed ik dat ook voor die tabbouleh, destijds had ik mijn keukenmachien nog niet). Ohja en, het is echt voor heul veul diëten geschikt: zelfs mijn zusje zou dit kunnen eten (maar waarschijnlijk zou ze dat niet willen, veel te gezond! ;-)). On a budget? Neem dan gewone couscous ipv bloemkool.





Voor 3 maaltijden of 4 bijgerechten

  • 50 gram amandelschaafsel
  • 1 bloemkool
  • 1 peer
  • 300 gram kikkererwten
  • 75 gram rucola
  • 150 gram spinazie
Voor de dressing:
  • 1 geroosterde paprika (pot)
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • 100 milliliter water

Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Doe de helft in de blender voor de dressing, en hou de andere helft apart.

Rasp de bloemkool in de keukenmachine op de fijnste stand (kan ook met de hand) en doe in een ruime kom. Snij de peer in kwarten, verwijder restjes klokhuis en snij in plakjes van 0,5 cm breed. Voeg samen met de kikkererwten toe aan de bloemkool. Verknip de rucola erboven. De spinazie kun je ook verknippen, of gebruiken als bedje om de couscous op te serveren.

Doe de paprika bij de amandelen in de blender en voeg alle overige ingrediënten toe. Pureer tot een dressing en roer door de couscous.

Serveer de couscoussalade met de spinazie en garneer met de amandelen.

Variatietip: Probeer eens gerookte paprikapoeder door de dressing te doen, of serveer met kappertjes of artisjokhart. Nomz!

3 opmerkingen:

  1. Wat een leuk recept! Goeie comeback :-)
    Je hebt wel pech met je gezondheid zeg, die meniscus en dan ook nog migraines erbij. Hopelijk wordt het vanaf nu alleen nog maar beter!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gezellig weer een blogpost van je te lezen!

    Dit recept lijkt mij heel lekker ^-^

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een toestand om 2 maanden zo beperkt te zijn! En dan ook nog zo vaak hoofdpijn erbij. Gezien je studie een interessant, maar wellicht niet zo leuk traject.
    Fijn dat je weer een blog geplaatst hebt en ik ga het recept zeker maken. Dank je wel!
    Groetjes,
    Pity.

    BeantwoordenVerwijderen