zondag 29 januari 2012

Een beetje vreemd, maar errug lekker!

Per toeval ontdekte ik vanmiddag een errug lekkere combinatie. Ik had een beetje trek, een beetje in zoet en een beetje in hartig. Terwijl ik een rijstwafel met appelstroop besmeerde bedacht ik me dat ik ook wel in had in sesamzaadjes. Misschien tahin op de rijstwafel? Maar de tahin was gisteravond al opgegaan toen ik trek had in falafel met hummus...
Ik had echter nog wel een pot met sesamzaadjes staan. Dus ik trok de spannende schoenen aan en...




...LEKKER dat het is! Ik heb er gelijk 2 gemaakt.


Wist je dat appelstroop niet van nature rijk is aan ijzer? Dat komt doordat er melasse in zit, ook wel bietsuikersap genoemd. Dat zorgt niet alleen voor de rinse smaak, maar ook voor een ijzerboost. Sesamzaadjes bevatten veel calcium, magnesium en zink. Met pure rijstwafels van zilvervliesrijst is dit dus een onwijs gezond tusssendoortje. Of met een stuk fruit en een sojalatte als ontbijt. Super!


Heb jij wel eens vreemde, maar smakelijke combinaties ontdekt?

woensdag 18 januari 2012

Indiase scrambled tofu

Ik werd vanmorgen wakker met een onwijze trek in pittig Indiaas eten. Ik begon zoals ik graag doe met een soja latte en 2 sinaasappels, maar de spicy trek ging niet weg. Er zat niks anders op: ik zou een pittig ontbijt gaan nuttigen.

Het resultaat was deze scrambled tofu, maar dan een beetje anders. Garam massala is een kruidenmix die je bij toko's kunt kopen. Neem dan gelijk een kerriepoeder mee, die zijn daar veel lekkerder dan van de supermarkt! Oh, en over toko's gesproken, mocht je black salt vinden, probeer het eens. Door het relatief hoge zwavelgehalte kun je dit zout goed gebruiken in ei-vervangende gerechten.




Voor ongeveer 3 porties heb je nodig:

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram champignons, in achten gesneden
  • 1/2 paprika, in blokjes
  • 1 theelepel garam massala
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout (liefst black salt)
  • peper naar smaak
  • 1 pakje tofu (325 gram uitlekgewicht), uitgelekt
  • 1 eetlepel limoensap
  • handje verse korianderblaadjes

Verwarm een ruime koekenpan met de olie. Fruit de ui zo'n 5 minuten, pers de knoflook erboven uit en bak nog een minuutje. Voeg de specerijen, zout en peper toe en roer goed om. Als het gaat aanbakken, doe je wat water erbij.

Doe de paddestoelen en paprika in de pan en bak het een minuut of 5. Knijp de tofu met je handen nog even goed uit boven de gootsteen, hoe meer water je eruit weet te persen, hoe lekkerder je ontbijt wordt. Verkruimel het dan boven de pan, niet al te klein want een beetje bite is lekker. Roer het om en laat de smaken nog een minuut of 5 intrekken.

Tenslotte voeg je de limoensap en verse koriander toe.

Het lijkt me ook lekker met komkommerraita, of vervang van dat recept de koriander door verse munt en maak er een frisse muntraita van.

donderdag 1 december 2011

Sinterklaas cupcakes


Voor een héérlijk sinterklaas avondje bakte ik een lading speculaas cupcakes met chocolademoussetopping. Het recept heb ik ook gepost op Plantaardig Maandag en is eigenlijk een eenvoudige variatie op de vanille cupcakes.

Zijden tofu (op zijn Engels silken tofu genaamd) vind je bij de toko of natuurwinkel. Mijn voorkeur gaat uit naar die laatste, die heeft een mildere smaak.





Ingrediënten voor 12 cupcakes


  • 240 milliliter vanille sojamelk
  • 1 theelepel appelcider azijn

  • 180 gram bloem
  • 2 eetlepels maïzena
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel bak soda (of in totaal 2 theelepels bakpoeder)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden

  • 80 milliliter zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • 170 gram suiker


Verwarm de oven voor op 175 graden. Vul een muffinvorm met papieren vormpjes.

In een kopje meng je de sojamelk en azijn, roer goed door en laat minimaal 5 minuten staan. Het zou dan wat dikker moeten zijn, zo niet, dan voeg je nog wat azijn toe en roer weer goed.

Meng in een kleine kom de droge ingrediënten. In een andere kom doe je de olie, vanille en suiker.

Voeg aan de natte ingrediënten het sojamelkmengsel toe, roer goed door.

Zeef het bloemmengsel boven de natte ingrediënten, al roerende met een garde. Het is het beste om de bloem in drie delen toe te voegen, zodat je tussendoor even de klontjes eruit klopt.

Vul 12 vormpjes met het beslag en bak zo’n 25 minuten.



Voor de chocolade topping

  • 300 gram pure (& natuurlijk fairtrade ;-)) chocolade, gebroken
  • 300 gram zijden tofu
  • 2 eetlepels agavestroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 milliliter vanille sojamelk


Smelt de chocolade au bain marie.

Doe de silken tofu, agave, vanille en sojamelk in een blender of keukenmachine en blend het door. Schraap de zijkanten van de blender goed af met een lepel en blend het nogmaals door.

Als de chocolade gesmolten is doe je het erbij in de blender. Blend het geheel goed door, tot je geen stukje wit meer ziet, en laat het een uur in de koelkast staan.

Decoreer de cupcakes met de chocolademousse. Je kan er eventueel nog een kruidnootje op zetten, of een marsepeinen aardappeltje. Laat dat heerlijk avondje maar beginnen!




Warme sojachoco met rijstmelkslagroom (of zelfgemaakte slagroom!), kruidnoten, marsepein aardappeltjes, taai taai, pure choco letters en natuurlijk cadeautjes en gedichten maken een smakelijk sinterklaas avondje :-)

Wat is jouw favoriete plantaardige sinterklaassnoepgoed?