zondag 27 maart 2011

Chinees eten

Gisteren was ik bij een vergadering van de NVV, Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Behalve dat er vergaderd werd, was er ook heerlijk vegan gebak: een kruimeltaart en diverse soorten kruidcake. Zelf had ik vanille cupcakes met custard en chocolade meegenomen en die vielen ook goed in de smaak :-)

Van zo'n vergadering word ik altijd erg hongerig en ik was blijkbaar niet de enige, want naderhand gingen we met een paar mensen eten bij restaurant Soy (in Utrecht). Soy is een Chinees vegetarisch restaurant, een fenomeen dat gelukkig steeds vaker wordt gezien in Nederland. Hoewel sommige gerechten met eieren worden bereid, is alles op de kaart zijn vegetarisch en vrij van koemelk. En er is volop 100% plantaardige keuze.

En wat ik dan heel slecht kan is kiezen. Zoveel vegan opties, dat ben ik echt niet gewend! Gelukkig hadden ze daar iets op: een menu voor twee personen meerdere gerechten. Ik was niet de enige die niet kon kiezen, want uiteindelijk had bijna iedereen zo'n menu genomen. En het viel zeer zeker in de smaak!

Ik werd verrast met zeewiersoep, 'kip'saté, babi ketjap, 'kip' met groenten en cashewnoten en koe loe yuk, een soort gefrituurde deegballetjes met een soja achtige vulling. En ik kon natuurlijk niet vertrekken zonder hun gebakken banaan te proeven.

Dit restaurant is zeker aan te raden! Het is hollands-Chinees eten, dus vrij zoet allemaal, maar ik denk dat je zelfs de diehard omnivoren hier wel gelukkig kunt maken. De bediening is bekend met veganisme en kan je hier goed over informeren. Alleen voor degenen met soja allergie is dit wellicht niet zo'n handige plek om te eten, maar dat verraadt de naam van het restaurant ook al een beetje natuurlijk.

Voor wie Utrecht te ver is: in Rotterdam heb je De Oude Plek (persoonlijk geen ervaringen though), en hier in Den Haag zit sindskort Yeah met eenzelfde concept. En daar hebben ze ook heerlijke saté, en babi pangang!

4 opmerkingen:

 1. Hele goede ontwikkeling en fijn dat je eens zo veel te kiezen had. In de gewone restaurant hebben zelfs vegetariërs het moeilijk (meestal 1 of 2 gerechtjes en bijna altijd heel vet en zwemt in kaas...).
  Daarom eet ik ook graag niet 'uit'.
  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt lekker! Zullen we Yeah samen een keertje uitproberen?
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja heerlijk restaurantje, die Soy!
  En De Oude Plek ook! En die heeft ook nog een fijne sfeer om te eten, mooie sfeervolle ruimte.

  In Lelystad is nóg een Aziatisch restaurant met hetzelfde concept: Yuan. Ik ben er zelf nooit geweest, maar ik hoor daar al jaren enthousiaste verhalen over van veganisten.

  BeantwoordenVerwijderen