woensdag 10 augustus 2011

Spaghetti met zomerse venkelsaus

Venkel vond ik altijd een beetje een enge groente. Met haar witte buik en groene stengels vond ik haar zelfs buitenaards overkomen. Sowieso, venkel, wat doe je daarmee? Ik was er vrij onbekend mee. Totdat ik in een restaurant gegrilde venkel geserveerd kreeg. Om nom nom! De subtiele anijssmaak in zo'n stevige bite, wat een decadente groente. Dacht ik.

Totdat bleek dat ze bij elke supermarkt te koop zijn, en absoluut niet duur. En ze waren ook nog eens in de aanbieding! Ik kocht er drie en ging eens experimenteren in de keuken. Het volgende recept kwam eruit.

Wazige foto - ik kon niet wachten om te proeven....


Voor 2 personen heb je nodig:

  • Spaghetti
  • handje pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 venkelknollen, klein gesneden
  • 100 milliliter witte wijn
  • rasp van 2 citroenen
  • sap van een halve citroen
  • 15 zwarte olijven, in plakjes
  • flink wat verse peterselie, zo'n 3 handjes

Kook de spaghetti een kleine 10 minuten. Rooster de pijnboompitten in een kleine koekenpan, schep ze regelmatig om.

Verwarm de olijfolie in een ruime kookpan. Doe de sjalotjes erbij en bak dit met deksel erop zo'n 5 minuten.

Voeg de venkel, witte wijn, citroenrasp en -sap toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen, met het deksel op de pan.

Pureer met de staafmixer ongeveer de helft van de venkel. Voeg dan de olijven en peterselie toe. Serveer de saus op een bedje van spaghetti en bestrooi met de pijnboompitten.


Wat maak jij graag met venkel?

6 opmerkingen:

  1. Komt dit even goed uit , je recept, de venkels in de tuin zijn bijna oogstrijp!
    Ik mak er ook wel soep van, lekker romig.Zal één dezer dagen het recept op mijn blog zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm klinkt heel lekker! Ik doe het wat meer simpel: pasta + venkel en look goed laten bakken tot ze goed bruin beginnen te worden. De venkel wel niet in te dikke stukken snijden dan.
    Is ook erg lekker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed recept, ik sla het meteen op.Ik ben alleen niet dol op peterselie. Zou koriander er ook lekker bij smaken? Kan natuurlijk ook prima zonder peterselie.
    Ik roerbak venkel met (rode) sinasappel en aan het eind wat sesamzaad eroverheen. lekker met rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit zeg! Ik heb twee knollen in mijn groentepakket deze week, dus ik ga dit morgen misschien maar eens uitproberen.

    Ik maak vaak venkelrisotto: uitje en reepjes venkel roerbakken, risottorijst erbij, bouillon erbij. Op smaak brengen met peper en eventueel wat gistvlokken voor extra hartige smaak. Yum!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt allemaal heerlijk!

    Ineke, ik vind koriander niet zo hierbij passen, zou dan eerder gaan voor verse oregano of een beetje roosmarijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind de gekaramelliseerde venkel uit 'Ecofabulous' heel erg lekker. En ik maak graag soep van venkel. Soort roomsoepje.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen