maandag 3 oktober 2011

Tabbouleh

In de voorraadkast kwam ik een zak bulgur tegen. Geen idee waarom ik dat ooit heb gekocht, maar ik was wel benieuwd en ging op zoek naar wat ik ermee kon maken.

Bulgur wordt meestal gebruikt om pilav, tabbouleh of kibbeh te maken, kwam ik achter. Maar je kunt het ook gebruiken in plaats van couscous, of gewoon bij een maaltijd. Het is van tarwe gemaakt en bevat dus wel gluten. Ik wil het daarom niet regelmatig gaan eten (we krijgen al zoveel tarwe binnen!), maar goed, ik had een pak bulgur, dus ik ging ermee aan de slag.

Het werd een heerlijk gerecht.

Tabbouleh van gourmet.com


Je hebt nodig voor een grote schaal tabbouleh:

  • 125 gram bulgur
  • 250 milliliter kokend water
  • handje munt, fijngesneden
  • handje peterselie, fijngesneden
  • halve komkommer, in blokjes
  • halve (kleine) rode ui, fijngesneden
  • 250 gram kikkererwten
  • 250 gram cherry of roma tomaatjes, gehalveerd
  • optioneel: wat gestoomde roosjes romanesco of broccoli  

Voor de dressing:
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • zout en peper naar smaak
Doe de bulgur in een saladekom en giet het water erop. Dek de schaal af en laat een half uur staan. Ondertussen kan je de dressing maken.

Voeg de kruiden toe en schep dit goed om. Dit kan je ook nog een half uur laten trekken, maar hoeft niet per se. Doe de groenten en erwten erbij. Et voià!

Ik had zelf de tomaatjes apart gehouden, omdat ik de salade in de koelkast bewaarde en er af en toe van at. Steeds als ik wat salade wou eten of meenemen naar werk sneed ik de tomaatjes nog en deed ze erbij. Dit omdat ik tomaatjes niet lekker vind als ze in de koelkast hebben gelegen. Maar ook omdat ze gaan 'lekken' en ze zo het verst mogelijk bleven. Als je de salade zo voor het eten maakt en deze gelijk op gaat, hoeft dat natuurlijk niet!

6 opmerkingen:

  1. Een trucje dat ik van mijn moeder heb geleerd: je kunt de bulgur een lekker nootachtig smaakje geven door hem te roosteren/poffen. Verhit een scheutje olie in een pannetje, doe de bulgur erbij. Roer regelmatig om en laat op een vrij hoog vuur bakken, maar pas op dat het niet aanbrandt. De bulgur wordt eerst wittig (als hij poft) en vervolgens ietwat donker goudbruin. Als zo'n beetje alle korrels bruin zijn kun je de pan van het vuur halen en er water bij gieten (pas op voor de stoomexplosie). Je kunt het dan laten wellen, of nog even koken, dan is het sneller klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tabbouleh is echt supersnel klaar en bovendien gezond en lekker! Ik vind het goed passen met falafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammie! Dat ga ik ook eens proberen! Ik kwam je weblog tegen via de veggie hyves en heb je meteen toegevoegd op mijn hyves zodat ik hier af en toe eens inspiratie en ideeën op kan doen!
    Groetjes, Jannet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goeie tips! Ik at het vandaag voor de 3e dag als lunch, gisteren met spinazie erbij en vandaag avocado. Ook erg lekker! Met falafel ga ik zeker eens proberen, en ook het roosteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt Chan, dit is echt superlekker. :D
    Nog nooit iets met bulgur gemaakt. Had niet gedacht dat het zo makkelijk zo zijn.

    BeantwoordenVerwijderen