woensdag 4 april 2012

Lente-Foe Yong Hai

Ik zal je twee dingen vertellen. Eén: ik ben gek op Oosters eten. Indiaas, Thais, Chinees, Japans: ik vind het allemaal heerlijk. Het tweede is: ik word uitermate verdrietig van Nederlands-Chinees eten. Alles is zoet, er zitten geen kruiden in, het is veel zout en vet en altijd maar weer witte bami of rijst. Ook van de traditionele foe yong hai werd ik nooit zo blij, maar als vegetariër moet je toch wat als er Chinees afgehaald wordt. Gelukkig kom je als veganiste onder dat zielige tomatenprutje uit, en beland je in de wereld van tjap tjoy en gado gado, die als je een beetje geluk hebt en verse groenten treft nog best lekker zijn!

Met het oog op Pasen en de grote eierconsumptie die daar bij komt kijken, leek het me leuk om good old Foe Yong Hai niet alleen te veganiseren, maar ook nog eens écht lekker te maken. Ik werd geïnspireerd door de kikkererwtenpannenkoekjes die Kirsten meebracht naar de High Tea laatst, en combineerde dat met de OMG-Omeletten die ik al vaak heb gemaakt. Het resultaat is een lekker dikke - tsja, is het nou een omelet of een pancake? En als het beide is, noem je het dan panelet of omecake?

Anyway, dit recept is een stuk makkelijker te maken dan de soufflé waar ik maandag over schreef. Ga even langs een biologische winkel of een toko voor zijden tofu en neem dan gelijk een goede sambal mee, zoals deze Hottie sambal met paprika en laos:



Ik noem het Lente-Foe Yong Hai omdat ik raapstelen door de omelets heb gedaan. Je kunt ook spinazie nemen of dit in het geheel weglaten, maar groene bladgroenten zijn erg gezond dus ik probeer ze regelmatig te eten.



Voor de saus heb je nodig:
  • 1 kleine eetlepel neutrale olie
  • klein uitje, fijngesneden
  • teentje knoflook
  • 50 gram geconcentreerde tomatenpuree
  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 2 theelepels hottie sambal (of 1/2 theelepel sambal oelek)
  • scheutje rode wijn azijn
  • scheutje ketjap manis
  • ongeveer 100 - 150 milliliter water
  • handje verse koriander, fijngesneden
  • handje verse peterselie, fijngesneden
Verwarm de olie in een sauspan en fruit hierin de ui. Pers de knoflook erboven uit (snijd de restjes mee!) en bak een half minuutje mee., Voeg dan de tomatanpuree, bouillonpoeder, smabal, rode wijn azijn, ketjap manis en water toe. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen om de smaken goed te laten intrekken. Op het laatst roer je de verse kruiden erdoor.



Voor de omelet heb je nodig:
  • neutrale olie om in te bakken
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram zijden tofu
  • 2 eetlepels edelgist
  • 135 gram kikkererwtenmeel
  • 125 milliliter water
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel (black) salt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • peper naar smaak
  • half bosje raapstelen of 2 handjes verse spinazie, fijngesneden

Verwarm in een kleine koekenpan (waar een deksel op kan!) een laagje olie om in te bakken.

Doe de knoflook in de keukenmachine en maal tot kleine stukjes. Doe de tofu en edelgist erbij en maal dit fijn. Vervolgens doe je het kikkererwtenmeel, water, maïzena, bakpoeder, black salt, kerriepoeder en eventueel peper erbij. Maal nog eens door. Tenslotte roer je de bladgroente met een lepel erdoor, niet meer fijnmalen.

Neem met een kop de helft van het mengsel uit de kom en doe dit in de koekenpan. Strijk het een beetje glad met een spatel, doe de deksel erop en laat 5 minuten bakken. Het vuur moet niet te hoog, dan verbrandt de onderkant, maar zeker niet te laag, dan moet je uren wachten. De omelet-pancake moet trouwens zo'n 1,5 centimeter dik zijn. Als 'ie er na 5 minuten stevig eruit ziet, draai je de pannenkoek voorzichtig om. Bak de andere kant ook nog een minuut of 5.

Serveer met de saus, geroosterde groenten of een verse salade.

6 opmerkingen:

  1. ook lekker, pad thai, zonder ei natuurlijk maar wel de tofu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De pad thai uit Vegan Planet vind ik heel lekker (al maak ik er op de een of andere manier toch steeds weer iets anders van).
    Jammer dat ik hier niet aan silken tofu kan komen. Lijkt me wel heel lekker die foe yong hai.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga deze ook proberen voor de paasdagen moet er toch 'ei op tafel he ;)Hij lijkt me heel lekker ook met een vers gebakken broodje.
    ps het Oshwakacake recept staat op mijn blog dit is het recept van iemand die bij Eko-planet werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pad Thai heb ik nog nooit gegeten... maar ik heb Vegan Planet (1 van mijn favoriete kookboeken!), dus die ga ik zeker een proberen. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oei, dit ziet er goed uit, ga ik dit weekend lekker proberen. Waar haal jij black salt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het van een bloglezeres uit Rotterdam gekregen, daar is het bij sommige toko's verkrijgbaar. Je kunt het ook bestellen bij de zoutwinkel Salsa Mentum in Amsterdam, of op zoek gaan bij Surinaamse of Indiase toko's.

      Verwijderen