zaterdag 23 maart 2013

Getest: Alpro Amandelmelk

Toeval bestaat niet. Of toch wel? Terwijl ik aan het bloggen was over mijn amandelmelkexperimentjes, werd er aangebeld. TNT met een pakketje. Aangezien het 10 uur 's ochtends was en de postbode meestal zijn neus niet laat zien voor 18:00 (en daar zit je dan de hele dag voor thuis te wachten als je een pakketje verwacht...) was ik hoogst verbaasd. Ik had namelijk niks besteld, al weken niet.

Snel maakte ik het pakket open en er kwam een soort wijn-kistje uit met de boodschap 'Stay curious, enjoy plant power'. Mijn katten waren gelijk ook erg curious ;-)



Het bleek een proefpakket te zijn van de nieuwe Alpro amandelmelk! Wat leuk zeg. Al op verschillende plekken las ik over de nieuwe Alpro-varianten, maar ik heb ze nog niet geprobeerd. Mooi om dat zo eens te kunnen doen! (overigens, die kat die je vaag links bovenin zit, zat niet in het pakket hoor! ;-))

Ik onderwierp de amandelmelk direct aan een smaaktest. De smaak was beduidend anders dan die van de zelfgemaakte amandelmelk van afgelopen dagen... Hmmmm, eens kijken waar dat hem in zat.


Het verschil in smaak komt doordat er flink wat suiker in de amandelmelk zit, en ook (zo blijkt elders op de verpakking) doordat de amandelen licht geroosterd zijn. Dat proef je gelijk, althans, als je net veel amandelmelk van rauwe amandelen hebt gedronken merk je een flink verschil. Of het lekkerder is? Ben ik eigenlijk niet over uit. De melk van rauwe amandelen vond ik zachter smaken, en wat gezonder. Mijn kat Krypton was overigens meteen fan van deze amandelmelk (de zelfgemaakte had hij nog niet getest). Maar hij is dan ook groot Alpro fan, het liefst drinkt hij ongezoete Alpro sojamelk (en hij haalt zijn neus op voor die van Vivera). Voor de kattenliefhebbers, don't worry, we hebben het bij 2 slokjes gehouden, dat vond ik wel genoeg voor een poezekaterbeest.

De belangrijkste test is natuurlijk de latte-test. Gauw deed ik wat van de amandelmelk in mijn melk-opschuimmachientje...


Ta-daa! Het schuim is niet zo stevig als dat van sojamelk, maar het schuimt! Dat kon ik niet zeggen van de zelfgemaakte amandelmelk. De latte smaakte prima!

Mijn eindoordeel over deze amandelmelk...

Ik vind het geweldig dat er nu meerdere soorten vega melk in de supermarkt beschikbaar zijn gekomen (Alpro introduceert tegelijkertijd rijstmelk en hazelnootmelk). Een groot nadeel vind ik dat het tweede ingrediënt suiker is. Zo wordt een van oorsprong gezond product een ongezonde no-go... Zelf zou ik het dan ook niet kopen, ik ben erg gevoelig voor suiker en als ik het eet doe ik dat liever in de vorm van gebakjes. Van mij mag de melk ook wel met rauwe amandelen gemaakt worden, i.p.v. geroosterde. Oh en qua prijs? Volgens de website van AH kost de houdbare amandelmelk €1,99 per liter, de verse €2,29. Flink wat duurder dus dan sojamelk, en eigenlijk best wel duur voor een drankje dat vooral uit water en suiker bestaat.

Wellicht ben ik te kritisch... probeer het vooral eerst zelf uit! Ondertussen ga ik nog even door met DIY-experimentjes, kijken of ik zelf de perfecte amandelmelk kan maken.

Hebben jullie de amandelmelk van Alpro al geprobeerd?

21 opmerkingen:

  1. Ha, ik heb 'm toevallig ook net gekocht. Tot nu toe alleen geprobeerd met havermout, en dat was wel lekker. Maar ja die suiker inderdaad. En wat voor opschuimmachientje heb jij dat je zo'n enorme schuimlaag krijgt? Dat wil ik ook! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb deze: https://m.bol.com/nl/p/severin-melkopschuimer-sm-9684/9000000011035881/

      Was een (heul fijn!) verjaardagscadeau :)

      Verwijderen
    2. Dank je! Toevallig ben ik volgende week jarig ;)

      Verwijderen
    3. Oh trouwens! Deze groupon zat net in mijn mailbox en ik moest aan je denken: http://www.groupon.nl/lp/X2M/index.php?dealid=19490929&nlp=&CID=NL_CRM_1_0_0_85&a=1646 mooie aanbieding!

      Verwijderen
  2. Hmm nog niet te pakken kunnen krijgen, maar inderdaad de suiker is een nogo...
    Scheelt wel als je suiker in je latte wil zoals mijn kids, voor de havermout pap scheelt het ook suiker toevoegen...
    Als je gebak wil maken ermee (en dat is het enig waar ik hem voor zou gebruiken) kun je minder suiker toevoegen om het op te heffen...

    Eigenlijk wil ik wel zo'n pak, gewoon voor de probeer.... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben niet anti suiker en ik vond hem lekker, ik ben ook blij dat er meer opties qua vegan melk beschikbaar komen bij de supermarkt. Het opschuimen was bij mij echter geen succes, het leek ook razendsnel in mijn koffie op te lossen waardoor deze waterig werd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, jammer dat ie bij jou niet goed opschuimde! Had je toevallig de verse variant?

      Verwijderen
  4. Denk dat ik zo even naar de winkel ga. ;) Ben ook wel erg benieuwd naar de hazelnootmelk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, je bent zeker niet te kritisch; erg prettig juist, die kritische noten!
    Ik ben ook niet blij met al die suiker in zoveel produkten. Het smaakt ook allemaal gauw te zoet, als je suiker gaat minderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk zeg, zo in de brievenbus met een briefje!
    Ik had 'm ook als 's geprobeerd, vond 'm lekker :) Maar ik doe 't dan ook meestal door de havermout of als ik iets bak, dus dan is zoet juist wel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb deze laten staan toen ik de "2% amandelen" zag staan en het gehalte aan suiker (verbaas mij wel dat het dan amandelmelk mag heten?).
    Wél heb ik de nieuwe rijstmelk geprobeerd, zonder suiker, en die smaakt heerlijk in mijn "overnight oats" en smoothies.
    groetjes
    Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had precies hetzelfde: ik was enthousiast toen ik over amandelmelk hoorde. Stond gister met een pak in mijn hand in de super. Maar 2% amandelen? En suiker? En voor de rest dus water en verdikkingsmiddel! Dan maar zelf maken.

      Verwijderen
  9. Ik ben ook bezig met het uitproberen van dit soort melkvarianten, omdat ik bewuster wil kiezen en minder dierlijke producten wil gebruiken. Ik vul dagelijks mijn voedsel in op voedingscentrum om in de gaten te houden of ik nog wel alle voedingsstoffen binnenkrijg en.. hoe zorg ik nu voor voldoende calcium zonder melkproducten? Hoop dat je 'n tip hebt!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Na de bovenstaande stukjes gelezen te hebben, wil ik daar graag het volgende aan toevoegen. Er gaat niets boven eigengemaakte amandelmelk, maar opschuimen kun je dat niet. Ik gebruik af en toe de amandelmelk van Provamel. die is biologisch, bevat 7% amandelen en is gezoet met agave siroop, maar ook ongezoet verkrijgbaar. (Bio winkel)
    Misschien heeft iemand iets aan deze tip?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben ook diverse alternatieven aan het proberen, maar deze amandelmelk vind ik heel waterig. Eigenlijk helemaal niet lekker. Ik zal nog eens een ander merk proberen en had nog niet gedacht aan zelf maken dus dat staat nu ook nog in de planning :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik denk dat je gevoelig bent voor suiker als je het bent, waar mag wat je vindt door horen, omdat ik het ben en niet hoef wat je wilt omdat anderen vinden horen wat je doet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hmm maar 2% Amandelen en een hoop andere rommel. Praktisch dus gewoon suikerwater. Ik koop deze niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb vandaag de ongezoete versie gekocht. Misschien het proberen waard? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Grappig dat wij aan de amandelmelk willen omdat het gezonder zou zijn. Kijk eens naar de ingredienten. 2% amandel. en verder de nodige toevoegingen. Een chemisch brouwseltje?

    BeantwoordenVerwijderen