woensdag 10 april 2013

Citroen kardemom maanzaadcake

Op facebook werd deze cake al met enthousiasme ontvangen.... en hier volgt dan eindelijk het recept! Afgelopen zaterdag hadden Jurjen en ik spontaan zin om iets met kardemom erin te maken.Toevallig waren de citroenen in de aanbieding bij de biowinkel, en in Berlijn hadden we heerlijke mohnkuchen (maanzaadcake) gegeten. Die drie samen werden onze citroen-kardemom-maanzaadcake!

Omdat we in Berlijn genoeg suiker voor een jaar hadden binnengekregen (zo'n 10 stukken taart in het Paasweekend ;-)) proberen we nu een maand suikervrij te gaan. Daarom maakten we de cake met agave in plaats van suiker. Toch wilden we graag zo'n lekker citroenglazuur erop, en daarvoor hebben we wel poedersuiker gebruikt. Dus helemaal suikervrij istie niet, we hadden niet eht de tijd om te experimenteren met suikervrije icing. Wellicht een andere keer, want de cake is zeker voor herhaling vatbaar!

PS: we gebruikten een 50/50 mengsel van bloem en meel, om de cake wat minder ongezond te maken. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met andere (glutenvrije) soorten meel, wij wilden nu liever even op safe spelen. 



  • 225 gram bloem - 1,5 cup
  • 225 gram meel - 1,5 cup
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kardemom
  • 300 milliliter water - 1 1/3 cup
  • 300 milliliter agave siroop - 1 1/3 cup
  • rasp en sap van 2 citroenen
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 175 milliliter zonnebloemolie - 3/4 cup
  • 30 gram maanzaad

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in met wat olie of margarine.

Meng bloem, meel, baking soda, zout en kardemom in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg water, agave, citroenrasp- en sap, azijn en olie toe. Roer door met een garde (maar niet te veel! don't overmix ;-)) en als het een goede consistentie heeft roer je het maanzaad er nog door.

Bak de cake ongeveer 45 minuten, prik met een satéprikker om te kijken of ie er weer schoon uit komt, dan istie klaar!


Voor de icing moet je de cake laten afkoelen. Meng poedersuiker met wat margarine (of kokosolie, maar geeft slechter glazuur) en vers citroensap en bestrijk de cake hiermee. Laat een uur in de koelkast opstijven.

Guten appetit!

2 opmerkingen:

  1. I love poppyseed!!!! Klinkt als een lekker fris recept, wat ik zeker ga proberen. Vind zelf alleen de agavesiroop een beetje veel, dus daar ga ik iets op verzinnen. Mocht dat gelukt zijn en het smaakt ook nog, laat ik het hier weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmm maanzaad, en kardemom! Ik maak wel eens een suikervrije icing op basis van jouw slagroom recept. Als je daar wat extra zoetmiddel en citroensap doordoet krijg je iets wat op cream cheese frosting lijkt. Zit geen suiker in, maar wel calorieën natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen