dinsdag 29 oktober 2013

Dahl met spinazie-roti

Op het forum van de NVV zijn er soms kookwedstrijdjes gaande. Meestal gefocust op één kookboek, wordt het een soort long distance cook along waarbij forumleden allemaal een bepaald recept uitproberen of uit een bepaald kookboek koken, zoals een tijd geleden tijdens de kookboekenchallenge.

Deze keer ging het om een recept voor dahl uit Vegan Eats World van Terry Hope Romero, een geweldig kookboek met heerlijke recepten van over de hele wereld. Gelukkiger kun je mij niet maken! Ik maakte de dahl met gele spliterwten in plaats van de gebruikelijke rode linzen, want die had ik nog. Verder gaf ik er mijn eigen twist aan qua specerijen omdat ik niet over een molen beschik om dingen als kardemompeulen fijn te malen. Bij de dahl aten we spinazie roti, ook uit dit boek, wat een supersimpel recept bleek te zijn. Al met al was dit gerecht voedzaam en vooral ook erg budgetproof, met ongeveer 60 cent per portie. We have a winner! Dit ga ik zeker vaker maken, vooral op zo'n stormachtige herfstavond.








Voor 4 porties

Voor de dahl:
  • 450 gram gele spliterwten
  • ruim 1 liter water
  • 1 eetlepel (kokos)olie
  • 1 uitje, fijngesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 theelepels fenegriek
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel zout
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • sap van 1/2 limoen (of 1 el sap uit flesje)


Voor de spinazie roti:
  • 1 pak (450g) diepvriesspinazie, ontdooid
  • 150 gram bloem
  • 150 gram meel
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel zout

In de ideale situatie zet je de gele spliterwten 's ochtends al onder water in een pan zodat ze overdag kunnen weken, dan verkort je de kooktijd. Zodra je eten gaat maken breng je dit dan aan de kook. Zorg ervoor dat de spliterwten steeds onder water staan, maar voeg niet te veel water toe. Het moet zeker een half uur zachtjes koken, totdat de erwten zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen (zoals bij erwtensoep).

Ondertussen doe je de spinazie in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Je kunt het vast mengen met de overige ingrediënten voor de roti, even doorkneden en opzij zetten terwijl je verder gaat met de dahl.

In een koekenpan verhit je de olie en fruit de ui met de peper 2 minuten. Voeg dan de specerijen en het zout toe en bak dit een minuutje mee. Roer de tomatenblokjes erdoor, schraap de specerijen los van de bodem en voeg dit geheel toe aan de dahl als die bijna klaar is met koken.

Was de koekenpan, droog goed af en verhit opnieuw. Verdeel het roti deeg in 4 porties en rol deze plat (evt met een stevig glaasje als je - net als ik in mijn nieuwe studentenkeuken - geen deegroller hebt). Bak de roti aan beide kanten 1-2 minuten in de koekenpan. Hou de vellen warm op een bord met pannendeksel.

Tenslotte breng je de dahl op smaak met limoensap. Proef en voeg naar smaak nog peper en zout toe. Serveer met de spinazieroti.

5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je recept, maar ik vraag me af wat het verschil is tussen bloem en meel voor de roti. Is er een speciaal soort bloem en/ of meel dat je moet gebruiken? Tks!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verschil zit em erin dat meel volkoren is, dus minder bewerkt en minder ongezond dan bloem. Ik vind gebruik vaak een 50/50 mengsel, omdat dat niet afdoet aan de smaak (100% meel wel, dat wordt meestal minder lekker). Maar je zou dus ook alleen bloem kunnen gebruiken, afhankelijk van je voorkeur.

      Verwijderen
  2. We hebben het net gegeten, heerlijk! (Kiki)

    BeantwoordenVerwijderen