dinsdag 20 maart 2012

Nog een veganistisch dagmenu

Brrrr veganistisch, wat klinkt dat toch eng ;-)

Een dagmenu'tje van gisteren, gewoon omdat het kan. Doe jij ook mee aan plantaardig maandag?





ontbijt:
eetlepel lijnzaad olie
kiwi
havermoutpap met kokosrasp, goji bessen en zonnebloempitten

tussendoor:
appel

lunch:
chimichurri-tofu met broccoli, paksoi en wortel en pandanrijst

tussendoor:
bloedsinaasappel
peer
pindareep van Zonnatura
rijstwafel met pindakaas

diner:
stoofpannetje kastanjechampignons en witte bonen
gerst gekookt met bieten en dille

's avonds:
warme (soja)choco



Enne, ik heb geen aandelen bij Zonnatura, maar die pindarepen vind ik vreselijk lekker, vullen goed en ze zijn zo makkelijk om mee te nemen!


Dit dagmenu heb ik voor de grap eens ingevoerd bij de eetmeter van het voedingscentrum. Het bevat alle eiwitten, vitaminen en mineralen die je nodig hebt :-)
(met als uitzondering natuurlijk vitamine B12, want als je geen dieren eet die B12 gesupplementeerd zijn, moet je jezelf supplementeren. B12 wordt gemaakt door bacteriën, die door de vergaande hygiëne tegenwoordig nog nauwelijks aanwezig zijn in voeding.)

8 opmerkingen:

  1. Klinkt heel goed. Een goed initiatief.
    En ik denk dat je zo echt niets mist en veeeeeeeel gezonder eet dan menig 'gezonde' nl-er.
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit heb ik gegeten:

    Ontbijt: salade van appel, banaan, rozijnen, hazelnoten, kokos, lijnzaadolie en sinaasappelsap.

    Tussendoor een maiswafel met kokosboter, marmite en viernotenpasta.

    Lunch: (meestal heb ik een soep of salade, maar gisteren geen tijd daarvoor ivm bakken. Dus nu 2 rijstwafels met omega 3 ketchup (zelf gemaakt), avocado, rucola.
    Nog twee rijstwafels met gebakken tofu, mosterd en omega 3 ketchup.

    Tussendoor: een banaan

    Avondeten: volkorenrijstmacaroni met heel veel groente en champignons. Daarbij wat rauwkost.

    Tussendoor: die ochtend zelfgebakken (vegan) brownie en later nog een handje pinda's

    Ik eet zoveel mogelijk vegan en helemaal glutenvrij. Ik neem nog wat vitamines erbij zoals een vegan multi.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt ook hartstikke gezond! Het lijkt me echt lastig om én vegan én glutenvrij te eten (in Nederland in elk geval). Maar je menu ziet er toch gevarieerd uit! Met wat voor meelmengsel bak jij bijvoorbeeld brownie?

      Verwijderen
    2. Ik heb het recept van de brownies uit Vive le Vegan gemaakt. De arrowroot heb ik zo gehouden. Het meel was een mengsel van 2/3 rijstmeel en 1/3 kleefrijstmeel. Gewoon bij de toko vandaan. Ik gebruik zelden speciale glutenvrije mixen.
      Voor de unrefined sugar heb ik lichtbruine basterdsuiker genomen. Dat is minder gezond, maar voor de bakkwaliteit een stuk beter. Het deeg moet toch aan elkaar plakken. Verder heb ik er een kleine theelepel fiberhusk bijgedaan.
      De brownies waren heel goed gelukt. Door de kleefrijst waren ze ook lekker taaiig, smeuiig van binnen en door de basterdsuiker knapperig van buiten.
      Ik heb een aardenwerk vorm gebruikt voor het bakken. Ik heb gemerkt dat de baktijd dan vaak wat langer is, dan wat er in het recept staat.
      Bij dit recept heb ik de brownies 25 minuten in de oven gehad op 175 graden. De vorm heeft een middellijn van 24 cm.

      Voor mij is het lastig om geen hongergevoel te hebben. Doordat ik glutenvrij eet heb ik dus niet de eiwitten van brood en ik merk dat ik veel eiwit nodig heb. Ik moet eraan denken om vooral voldoende peulvruchten te eten. Ook moet ik heel vaak wat eten. Ik neem twee keer per dag een kop koffie met een scheut sojamelk. Scheelt ook in het hongergevoel.
      Ik ben altijd thuis, dat maakt glutenvrij een stuk makkelijker. Op dagen dat we weggaan of op vakantie dan is het soms veel nadenken over wat mee te nemen en wat kan ik ter plekke kopen.

      Ik vind jouw dagmenu ook heel gezond en het was vast heel lekker :-)

      Groetjes, VeggieMo

      Verwijderen
  3. Oh, chimi churi tofu. Zelf gemaakt? Dan wil ik wel een recept. Ik ben dol op chimi churi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het recept voor de chimichurri komt nog, ik wil er nog wat aan sleutelen. In de marinade ging in elk geval sjalot, knoflook, verse koriander & peterselie, rode wijnazijn en groentebouillon, samen in de blender. Had de tofu gestoofd in de marinade, denk dat ik het nog een keer met tempeh ga maken, dat is ook wat steviger.

      Verwijderen
    2. Dat recept lijkt me ook erg lekker.
      Als ik tofu wil marineren dan bak ik soms de tofu eerst. Daarna gaat het in de marinade en dan maak ik het nog een keer klaar zoals eigenlijk de bedoeling was. Dan is de tofu een stuk makkelijker om te bereiden en ik vind het lekkerder qua structuur.

      Ik ga dit weekend de jerk seitan maken uit Vegan with a Vengeance met tempeh ipv seitan. Dat was vroeger mij favoriete recept. Ik vind die kruidencombinatie zo lekker.
      Dan bak ik de tempeh eerst voordat het in de marinade gaat en dan verder verwerken zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Bij mij werd de jerk seitan trouwens nooit knapperig. Even goed doorwarmen en sudderen werkt ook goed.
      Groetjes, VeggieMo

      Verwijderen