zaterdag 3 november 2012

Geroerbakte spruitjes met tofu en shirataki noedels

Nu het weer spruitjestijd is, kan ik eindelijk dit recept posten. Ik heb dit eigenlijk al vorige winter gemaakt maar vergat het toen te bloggen, en woepssss voor ik het wist was de spruitjestijd voorbij en had het niet veel nut meer. Nu liggen de kleine powerkooltjes echter weer volop in de winkel en verschijnen ze weer in het groentepakket. Dus nee het is niet de week van de spruit hier, maar het is toeval dat er achtereenvolgens 2 spruitjesrecepten online komen :)


Ik vind het erg lekker om spruitjes te roerbakken met een pittig sausje, liefst één waar gember doorheen zit. En daarbij at ik shirataki noedels. Daar kijk je misschien vreemd van op... ik ken ze ook nog niet zo lang. Ze zijn te koop bij toko's en schijnen erg gezond te zijn - voor noedels zijn ze dat zeker. Om het verhaal nog mooier te maken: ze worden gemaakt van konjak. Een google search geeft je meer informatie over deze bijzondere noedels, wat ik vooral heel fijn vindt is dat ze naast glutenvrij ook koolhydraatarm zijn. Ze bevatten bovendien amper caloriën en dat maakt deze noedels erg geschikt om ruimschoots van te genieten!




Shirataki of konnyaku noedels vind je bij de grotere toko's (in elk geval bij de Amazing Oriental in het koelvak). Maar je kan ook gewone noedels of mie nemen en lekker al je boodschappen bij de supermarkt om de hoek doen. Bijna alle noedels zijn plantaardig - met eiernoedels vanzelfsprekend als uitzondering.

 
Ik had in dit geval de tofu een avond van te voren al een uur laten uitlekken met behulp van theedoek, snijplank en 2 dikke kookboeken, en vervolgens bijna de hele nacht en dag lang laten marineren om te kijken of dat nou lekkerder was. Het was lekker, maar ik vind het net zo lekker om de tofu een half uur te persen en dan een uur te laten marineren. Het is net wat je fijn vindt! Als je laat uit je werk komt is het prettig als de tofu al klaar staat natuurlijk.







Voor 2-3 personen heb je nodig:

Voor de tofu & marinade:
  •  1 pak tofu (400 gram), uitgeperst, in blokjes
  • 200 milliliter groentebouillon
  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • 3 eetlepels sojasaus (tamari als je glutenvrij wil)
  • 1 theelepel thijm
  • 3 teentjes knoflook

Meng de bouillon, azijn, sojasaus en tijm. Pers de knoflook erboven uit (snijd de restjes ook fijn!). Doe het in een diep bord of brede plastic bak met de tofu blokjes. Laat zo minimaal 1 uur marineren.
Verwarm de oven op 190 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de tofublokjes erover. Bak ze 20 minuten, draai ze voorzichtig om met een spatel en doe ze dan nog eens 15 minuten terug. Bakken in de pan kan natuurlijk ook, dan heb je wat meer olie nodig.


Voor de rest:
  • 400 gram spruitjes 
  • olie om in te bakken
  • 1 ui, in blokjes
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel sambal
  • 1 pakje shirataki noedels

Spruitjes op zwemles


Als je net als ik lui bent denkt dat het gezonder is om groenten zoveel mogelijk heel te laten, geef dan de spruitjes een wasbeurt. Je kan ze ook snijden enzo, maar dan  ben je wel lang bezig. Snijd in elk geval de grote kooltjes doormidden. Stoom ze ongeveer 6 minuten (hang een zeef in een pan met een laagje water onderin, deksel erop en stomen maar). Was ook de shirataki noedels.

Verwarm wat olie in de wok op middenhoog vuur. Bak de ui een minuut of 3, doe de gember en knoflook erbij en bak nog een halve minuut. Doe de spruitjes en sambal in de wok en wok dit een minuut of 5. Verwarm de noedels op het einde kort mee. Voeg de tofu blokjes toe en serveer eventueel met wat overgebleven marinade erdoor. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten