vrijdag 9 november 2012

Maak je eigen hot dogs

Ben je wel eens op zoek naar een lekkere vega burger of vega worst? Vaak kom je dan terecht bij de biologische winkel, want in de supermarkt liggen doorgaans alleen producten waarin wel dierlijke producten zitten. Voor puur plantaardige producten heb je meer geluk bij de Vegetarische Slager of bij iets als een Ekoplaza. Echter niet alles is écht lekker, en het is ook nog eens best wel duur. Vooral die prijs houdt mij tegen om de producten te kopen. Bijvoorbeeld het merk Wheaty maakt best lekkere dingen, maar ik heb er eigenlijk nog maar weinig van geprobeerd.

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor: do it yourself! Deze seitanworstjes zijn zo'n ideale oplossing. Het is weinig werk om ze te maken en het is wel goedkoop. Seitan is gemaakt van glutenpoeder. Gluten is het eiwit in tarwe (waar sommigen allergisch voor zijn). Seitan kan je maken van tarwemeel, maar dat kost heel veel tijd omdat je dan zelf nog de gluten eruit moet 'wassen'. (Dit kost úren...) Enter glutenpoeder. Zelf koop ik het bij de vegetarische toko in de Wagenstraat in Den Haag. Je komt het ook vaak tegen bij molens, er zijn molens waarbij je het online kunt bestellen zoals bij Molen de Hoop. Verder vind je het bijvoorbeeld bij de Biomarkt in Amsterdam, 's Nederlands meest veganfriendly biowinkel. Vroeger kocht ik het ook bij een roti shop in Zoetermeer. Je ziet: op de meest vreemde plekken kom je het tegen.



Glutenpoeder is goedkoop en je kunt er van alles mee maken. Rookworst, burgers, balletjes, gyros: afhankelijk van welke kruien je gebruikt en op welke manier je het bereid, kun je er alle kanten mee op. Wij maakten nu een soort hot dogs - lekker zeg! En het mooie is: het is zó weinig werk. Je doet alles in de keukenmachine, vormt de worstjes, pakt ze in, doe ze in de stoompan en klaar!

Er gaan nogal wat kruiden in, want dat is wat deze worstjes zo lekker maakt. Geloof me, het is het waard om die kruiden in te slaan: als je deze worstjes eenmaal hebt gemaakt, wil je ze elke week eten! Verder moet je misschien even op zoek naar liquid smoke. Hoewel je deze heerlijke smaakmaker ook kunt weglaten is het een waardevolle toevoeging. Zelf koop ik het bij de supermarkt hier in de wijk, omdat er veel expats wonen verkopen ze veel Amerikaanse producten. Een flesje kost meestal tussen de 4 en 7 euro, en ik doe nu al 3 jaar met 1 flesje. Het is zó vreselijk lekker, dit is ook echt je zoektocht waard! De laatste tips: amandelmeel en sesamolie vind je bij de bio winkel, hoewel je ook zelf wat amandelen kunt malen. Sesamolie vind je zelfs bij Albert Heijn bij de Oosterse producten, en bij de toko.


Nou, meer dan genoeg gekletst, aan de kook! :)




Voor 10 hot dogs heb je nodig:

  • 250 gram tofu
  • 1/4 theelepel van elk: gemalen komijn, kardemom, gemalen foelie (of nootmuskaat)
  • 1/2 theelepel van beide: (zwarte) mosterdzaadjes, gemalen koriander
  • 1 kleine theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels paprikapoeder (of 1 theelepel zoete & 1 theelepel scherpe paprikapoeder)
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 1 klein uitje of 2 bosuitjes, grof gehakt
  • de blaadjes van een paar takjes tijm
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1/2 theelepel liquid smoke
  • 5 eetlepels amandelmeel
  • 3 eetlepels edelgist
  • 150 gram glutenpoeder
  • 1 eetlepel arrowroot of maïzena

Pureer de tofu fijn in de keukenmachine en doe in een mengkom. Doe alle ingrediënten behalve de gluten en arrowroot in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dit toe aan de tofu en roer goed door.

Voeg glutenpoeder en arrowroot toe en kneed er een mooi deeg van. Doe dit minimaal 5 minuten.

Verdeel het deeg eerst in 2 porties, en verdeel dat dan weer in 5 porties. Vorm van elk stukje met je handen een hotdog. Pak dit strak in in aluminiumfolie, draai ze goed aan op het einde.

Stoom de worstjes 40 minuten, waarbij je ze na 20 minuten omkeert in de stoompan (voorzicht, hot hot hot dogs!).

Eventueel kun je er met vega bladerdeeg (te koop bij de biowinkel) nog deze mummies van maken:



14 opmerkingen:

  1. Dat klinkt echt super lekker, ik zou ze graag maken. Ik mag alleen geen amandel of gist...tips?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook geen edelgist? Het is namelijk iets heel anders dan bakkersgist.

      Edelgist zit er voor de smaak in dus die kan je ook weglaten. En ipv amandelmeel kun je ook gewoon bloem nemen, of anders misschien kastanjemeel :)

      Verwijderen
    2. Dankjewel! Ik ga het eens proberen;-)

      Verwijderen
  2. Klinkt echt superlekker! Ik ben al even op zoek naar liquid smoke, maar vind het hier echt niet :s

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Liquid smoke is in Amsterdam op twee plekken te koop. Bij de British General Stores op de Eerste Constantijn Huygensstraat 94 en bij Eichholtz Delicatessen in de Leidsestraat 48

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Alynda, Ik ben voorzichtig aan het vleesverlaten. Zo vond ik je mooie blog.
    Met interesse heb ik dit recept bekeken. Ik zoek een vervanging voor rookworst bij stamppot. Dit lijkt me wel wat, alleen de kleur van de gestoomde worstjes vind ik nog niet aantrekkelijk.

    Als ik (nog) niet aan liquid smoke kan komen, is gerookte tofu gebruiken dan een idee?
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Angelika,

      Tof dat je wil gaan experimenteren! De kleur kan je nog wel aanpassen door bv meer/minder sojasaus te gebruiken. Bij stamppot vind ik zelf deze seitan worst erg lekker: http://vegetus.nl/seitan-pepperoni/

      Veel plezier met experimenteren!

      Verwijderen
    2. Ik heb 'm weer gemaakt ... erg lekker!

      http://angelikalukas2.blogspot.nl/2013/02/vegan-worst-experiment-3.html

      Groet,
      Angelika

      Verwijderen
  5. Liquid smoke is ook te koop in Utrecht in de Steenstraat (delicatessenwinkel) en de worstjes zien er gestoomd inderdaad niet zo lekker uit, maar als je ze daarna even bakt in een beetje olie krijgen ze een mooi bruin korstje. Dank voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe kan ik dat stomen.. kan dat alleen met een speciale stoompan? En kan je de worstjes invriezen en zo bewaren? Het lijkt me erg lekker. Eens rondkijken voor dat liquid smoke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan ook gewoon een zeef boven een pan met kokend water hangen en ze daarin stomen. Invriezen kan vast wel, met alle andere seitan gaat dat prima. Deze niet geprobeerd maar ik verwacht geen problemen!

      Verwijderen
  7. wat als je allergisch bent voor gluten, waardoor vervang je het glutenpoeder dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit recept wordt niks zonder gluten, dan kun je beter op zoek naar worstjes op basis van soja.

      Verwijderen