woensdag 21 november 2012

Pesto Burgers

Het kan best lastig zijn om een lekkere plantaardige burger te scoren. In veel bekende merken van de supermarkt zit ei of koemelk verwerkt, ondanks herhaaldelijk mailen met het verzoek of ze hun producten niet met hun tijd wilden laten meegaan (blijf mailen mensen!).

Gelukkig is daar DIY, oftewel: Do It Yourself. Dat klinkt dan gelijk mega ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Burgers zijn een stuk makkelijker te maken dan cake, waarbij je met allerlei nauwkeurige verhoudingen en chemische reacties rekening moet houden. Bij burgers is dat niet zo. Het enige is dat je erop moet letten dat ze niet uit elkaar vallen, maar zelfs in dat geval zou het nog lekker zijn - alleen geen schoonheidsprijs verdienen.

Dit eenvoudige recept voor pesto burgers haalde ik uit het boekje The Best Veggie Burgers on the planet, een geweldig boek met een scala aan burgerrecepten. Ik zag dit recept en wou het gelijk uitproberen. Het worden er 8, best veel dus, maar je kunt ze prima invriezen! Ook kun je ze lekker delen, bijvoorbeeld met je vriendje. Als de jouwe nou toevallig ook niet van zongedroogde tomaat
houdt, dan zeg je er gewoon niet bij dat dat er ook in zit en zal die waarschijnlijk met smaak eten ;-)

Ik heb rijstmeel gebruikt om de burgers te binden, dit is te koop bij de biologische winkel. Zodoende zijn de burgers glutenvrij. Als je tarwemeel of tarwebloem gebruikt kun je alles bij de supermarkt kopen (maar dan is het niet meer vrij van gluten).



  • 100 gram bruine rijst
  • 1 eetlepel olie
  • 250 gram kastanje champignons, in kwarten
  • 1 ui, fijngesneden
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 1 potje plantaardige pesto (bv. AH Puur & Eerlijk)
  • peper naar smaak
  • 200 gram rijstmeel

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking gaar en laat afkoelen.
 
Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons met de ui 5 minuten. Zet dan het vuur uit. Doe de tomaatjes in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de rijst, champignons, ui en pesto toe met wat peper naar smaak en maal tot een fijn mengsel.

Doe het burgermengsel in een mengkom en voeg beetje bij beetje de rijstmeel toe. Je hebt zoveel nodig dat je precies mooie burgers kunt vormen, dit ligt maar net aan hoe vochtig je mengsel is. Laat het burgermengsel 20 minuten in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden en doe bakpapier op een bakplaat. Vorm 8 burgers van het mengsel en bak ze 15 minuten. Draai ze dan om en bak ze nog 15 minuten. Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk, maar het is me niet duidelijk wat er met de rijst gebeurd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, oeps, die ging gewoon mee in de keukenmachien! :)

      Verwijderen
  2. Lijkt me lekker, maar zit er in alle pesto s niet kaas?! (pecorino?) Volgens mij ook in die van AH.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig niet! Niet in die van AH Puur en Eerlijk (op moment van schrijven) en er zijn meerdere zonder, hoewel die dan wel eens 'basilicumpasta' o.i.d. genoemd worden.

      Verwijderen
    2. Dat is goed om te weten . Bedankt voor de info !

      Verwijderen