donderdag 27 december 2012

Kastanjeragout met paddenstoelen, peer en eekhoorntjesbrood-bouillon

Voor kerst maakten mijn lief en ik een 3-gangenmenu voor mijn ouders en zus. Helaas kon ik niet van te voren bloggen over wat we maakten, want mijn moeder leest hier regelmatig mee ;-) Dus dit mooie kerstmenu komt pas achteraf online, maar je kunt het altijd nog volgend jaar maken, of gewoon voor een andere feestelijke gelegenheid!

Deze ragout is rijk van smaak door verschillende bijzondere ingrediënten. Het was de ster van de avond! Toen we zaten te denken over wat we zouden maken voor het diner, dacht ik al snel aan kastanjeragout. Er bleken echter zeer weinig recepten voor online te staan. Gek zeg, zeker voor iets wat zó lekker bleek te zijn! Het recept maakt best wel veel, dus Jurjen en ik hebben de dag erna nog lekker ervan kunnen smullen.

Haverroom, eekhoorntjesbroodbouillon en (voorgekookte) kastanjes vind je bij de biologische winkel. Hoewel je voor die eerste twee ook alternatieven uit de supermarkt kunt gebruiken. Voor plantaardig bladerdeeg zul je echter ook naar de biowinkel moeten. Hiervan maakten we de bakjes waarin we de ragout serveerden. Het is het beste als je het bladerdeeg met een deegroller nog wat uitrolt, anders worden de bakjes te dik. Vet vervolgens wat kleine ovenschaaltjes in (ramekin) (met Alpro bak- en braad of vegan margarine), of doe het in een (hittebestand) kommetje of in een muffinpan. Zet ze zo'n 15-20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Maar eerst de ragout maken!



Voorgerecht voor 8-10 personen
Hoofdgerecht voor 4 personen (met nog een groene salade erbij)

  • 100 milliliter + 1 eetlepel Alpro bak- en braad (of koolzaadolie met botersmaak)
  • 100 gram (spelt)meel (of bloem)
  • 125 milliliter witte wijn
  • 250 milliliter haverroom (of andere vega room)
  • 500 milliliter eekhoorntjesbroodbouillon (of andere vega bouillon)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 250 gram kastanjechampignons, in kleine blokjes gesneden
  • 200 gram voorgekookte kastanjes, in kleine blokjes gesneden
  • 2 peren, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • de blaadjes van een paar takjes verse tijm
  • een handje verse peterselie, fijngesneden
  • zout naar smaak
  • 1/2 theelepel peper

Verhit in een ruime pan 100 mL Alpro bak- en braad. Voeg het meel toe en roer met de garde. Breng aan de kook en bak gedurende 10 minuten. Voeg dan witte wijn, haverroom en bouillon toe. Breng zachtjes aan de kook en laat deze ragoutbasis indikken.

In een koekenpan verhit je de resterende eetlepel bak- en braad en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg de champignons en kastanjes toe en bak nog 10 minuten, terwijl je af en toe roert. Doe dan de peer erbij en roer door. Zet dit vuur uit.

Voeg het champignon-kastanjemengsel toe aan de ragoutbasis, samen met de tijm, peterselie, zout en peper. Roer goed door en laat de smaken nog een half uur trekken. Verwarm dan eventueel opnieuw.

6 opmerkingen:

  1. Net gemaakt omdat ik eraan denk om dit als hoofdgerecht te doen op nieuwjaarsavond. (ik ga een heel menu doen, veganistisch, voor mijn omnivore familie... Die trouwens heel onrespectvol en kwetsend bij het afgeven van de uitnodiging vroegen "is er vlees bij? Zoniet, mogen we dan zelf ons stukske vlees meebrengen? Haja, want gij brengt toch ook altijd u eigen eten mee?" Bweih)
    Ik heb alles al beslist, enkel het hoofdgerecht nog niet. Vandaag was een test of dit het kon zijn, maar mijn vriend (die ook nog omnivoor is, en dus zonder dat hij het weet, al mijn recepten voor nieuwjaarsavond getest heeft) was er niet zot van. Hij lustte het wel, maar het was niet waw.. En ik ga enkel voor waw natuurlijk, om die kritikasters de mond te snoeren.. Ik heb wel enkel supermarktproucten gebruikt, dus gewone groentenbouillon, gewone sojaroom, .. Ik vermoed dat dit wel nog een groot smaakverschil kan geven, denk je niet? Wellicht zal ik het nog wel eens maken, maar dan met alle 'juiste' dingen ;)
    Heb jij anders misschien nog een tip wat ik als hoofdgerecht kan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Nathalie, inmiddels heb je misschien al een menu samengesteld, maar wellicht heb je nog wat aan m'n kerstmenu: http://blog.deplantaardigekeuken.nl/2013/12/vegan-kerstmenu.html of die van de VeganChallenge: http://www.veganchallenge.nl/wp-content/uploads/2013/12/Kerstfolder-VeganChallenge-2013.pdf

      Verwijderen
  2. Ziet er lekker uit. Is er een mogelijkheid om de recepten uit te printen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk! Copy en paste het recept in word of kladblok en printen maar.

      Verwijderen
    2. Ik krijg dan een hele bruine achtergrond mee die ik niet weg krijg..

      Verwijderen
  3. Ik heb deze ragout gemaakt op tweede kerstdag als voorgerecht. Hij is werkelijk geniaal: geen ingewikkelde receptuur, snel klaar en overheerlijk! Iedereen in de familie smulde er van: hij is vol van smaak. Ik kon geen verse tijm meer krijgen, dus ik heb verse salie en rozemarijn toegevoegd. Smaakte er ook goed bij.
    Daarnaast heb ik de smaken goed laten intrekken. Nadat ik alle ingrediënten bij elkaar had gedaan en de ragout eigenlijk klaar was heb ik hem nog een paar uurtjes laten staan en toen redelijk afgekoeld in de met bladerdeeg bekleedde muffin-bakblik gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen