vrijdag 2 maart 2012

Getest: Amandelmelk van Almond Dream

Volgens de berichtgeving gaat Alpro binnenkort nieuwe drinks op de markt brengen, op basis van amandelen en hazelnoten in plaats van soja. Gezonde alternatieven voor de good old soja, die vaak al goed vertegenwoordigd is in een plantaardig dieet. Ik denk dat ze ook gekeken hebben naar Vivera, een merk dat vroeger alleen vegetarische burgers op de markt bracht, maar tegenwoordig ook 100% plantaardige  vleesvervangers en heerlijke drinks maakt, waaronder rijst- en  havermelk. Zomaar bij de supermarkt verkrijgbaar!

Het is helaas nog even afwachten tot deze nieuwe Alpro producten in de schappen verschijnen. Ik stond toch even dromerig te kijken bij de Albert Heijn, en tot mijn verbazing zag ik toen ineens al een amandelmelk staan! Waar eerst alleen Oat en Rice Dream stonden staat nu ook de nieuwe Almond Dream. Ik nam het gelijk mee en het bleek geen droom te zijn. It's true!




Deze melk kost 2,19 per liter en is dus wat duurder dan de gemiddelde sojamelk, maar dan vergelijk je wel appels met amandelmelk. Bij de biologische winkels is het doorgaans nog wel duurder (maar dié amandelmelk is dan wel weer biologisch, en deze niet). Aan Almond Dream zijn bovendien prettige voedingsstoffen toegevoegd: niet alleen calcium, maar ook vitamine E, D2 en B12. Precies die stofjes waar je als tarwegras-eter wel eens een boost van kan gebruiken.

Genoeg gezwets, het was tijd om te proeven. Op een vroege ochtend, terwijl ik toevallig ook kokos-roomtaart in elkaar stond te knutselen, schonk ik bij wijze van makkelijk ontbijt een glas van deze drink in, met daarbij wat fruit. Het is prima om zo te drinken! Het heeft geen supersterke amandelsmaak, maar precies goed, en drinkt lekker weg.

In de kokostaart zelf ging ook amandelmelk, en die was prima gelukt. Maar de kokossmaak overheerste, dus als het je niet uitmaakt of als je kosten wil besparen kon je in die taart net zo goed sojamelk gebruiken. Het lijkt me wel erg lekker om deze melk in een amandeltaart te gebruiken (zoals in deze frangipane).

De ochtend daarna maakte ik havermoutpap met amandelmelk in plaats van sojamelk. Ik vond het wel lekker, maar ik eet het net zo lief met sojamelk. Ik proefde niet bijzonder veel verschil.




Conclusie: ik geef deze amandelmelk een 8. Omdat ie in de supermarkt te koop is, voor een schappelijke prijs, lekker wegdrinkt en ook omdat er fijne vitamientjes aan toegevoegd zijn!


PS: wil je het me laten weten als je Almond Dream nog bij andere winkelketens ziet?

16 opmerkingen:

  1. Ik hou van amandelmelk , alléén home-made! Ik hou zo niet van die amadelmelk die je kan kopen, vaak véél te zoet.

    Ik maak mijn eigen amandel milk & mijn eigen vanille amandelmelk! In mijn laatste post, vertil ik hoe je dat kan doen! Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Chantal,
    Meteen bij thuiskomst even gaan kijken naar je blog. Leuk en inspirerend. De vanille heb ik ook staan...moet weer een nieuwe lading gaan maken. Maar jij zelfs met bio wodka! Wat goed zeg. Ik heb nog steeds in mijn kop om of bij de Macro of online een keer een hele bos stokjes te gaan kopen, want vanille (suiker etc) kan je nooit genoeg hebben. En zo'n zakje in de supermarkt met 1 verdroogd stokje...word ik niet zo blij van. Heb jij een tip? Je Ekoplaza collega.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Berrith, wat leuk om jou hier te zien! :-)
      Ik weet het eigenlijk niet, van die vanille. Zelf gebruik ik alleen de eigengemaakte extract. Misschien is de website van Haver tot Gort wat? Daar kan je grootverpakkingen bestellen van bio producten. Zelf nog nooit gedaan eigenlijk, maar misschien is het wat.

      Verwijderen
    2. Zou je me kunnen zeggen of er suiker in de amandelmelk is toegevoegd? Of ahornsiroop?

      Verwijderen
    3. Geen van beide, hij is gezoet met maïssiroop! :-)

      Verwijderen
    4. Je kan in een reformzaak amandelmelk zonder zoetstof kopen.

      Verwijderen
  3. Hoi :-)
    Ik heb het vandaag ook gedronken: en ja, de eerste slokken waren een echte verademing. Maar dan komt de aap uit de amandelmouw :-) Ik voel dat een soor nasmaak of typische smaakversterkende "wondermiddel": rijszetmeel..! En ik denk zelfs dat rijst en amandel elkaar niet zo goed verstaan. Kortom, ik ben dus een teleurgestelde koper.
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom zit er nou toch weer zoveel troep in zowel de Alpro als deze amandelmelk? Verdikkingsmiddelen, maissiroop (hoge fructose, een echt heel slecht ingredient), rijstzetmeel, calciumcarbonaat. Waarom niet gewoon amandelpasta maken en dit aanlengen met water? Ongezoet zodat je er zelf naar smaak wat suiker aan toe kunt voegen? Dit is puur een industrieel product dat je volgens mij maar beter links kunt laten liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeroen,

      Ik ben het zooo met je eens. Telkens als je denkt iets gezonds te kopen, weten 'ze' het toch weer te verkl.....en en er allerlei troep in te prutsen. Wat is dat toch. En dan die suiker toevoegingen. We zijn zelf mans zat om er wel of geen suiker in te doen, daar hebben we volgens mij de industrie niet voor nodig.

      Verwijderen
  5. jammer jammer jammer.

    Dat de havermelk uit het assortiment is. nu houd het dus op voor mij, want men heeft geen rekening gehouden dat er mensen op aarde zijn met een noten allergie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik begrijp alleen niet waarom een echte veganist trapt in dit product.... Zoek even op monsanto eigenaar van dit product, dankzij hun hebben wij bijna geen bijtjes meer. :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Monsanto is een naar bedrijf! Toch denk ik niet dat het veel zoden aan de dijk zet als je deze amandelmelk niet koopt. Ik probeer zoveel mogelijk biologische producten te kopen, maar dat lukt niet altijd. Het is natuurlijk fantastisch dat de supermarkten tegenwoordig amandelmelk aanbieden!

      Verwijderen
    2. Ik denk dat het fantastisch is dat ik het zelf kan maken, niet hoef wat anderen willen die suiker vinden horen, ook al mag het volgens anderen die suikerallergie hebben, waar ik denk dat maisstroop suiker is, omdat het het is.

      Verwijderen
  7. Deze melk schuimt wel onwijs goed voor je latte! Ik drink hooguit 1 latte per dag, dus van de slechte bestanddelen heb je dan niet zo veel last, maar dit is absoluut mijn favoriet!

    BeantwoordenVerwijderen