maandag 29 oktober 2012

Zoete aardappel-gratin met spruitjes en amandel

Het is weer spruitjestijd! In mijn groentepakket zat een flinke zak spruitjes. Bij sommige mensen vertrekt hun gezicht meteen bij het woord. Ik vind het wel een leuk woord, zeker sinds ik het woord 'spruitje' ken als kattennaam :)

Vroeger lustte ik ze ook niet, maar ik moet toegeven: wat lustte ik vroeger nou wel.... veel groente zat daar niet tussen. Tegenwoordig eet ik ze bijna allemaal, er zijn zoveel bereidingswijzen mogelijk om dingen lekker te maken! Toen ik zat na te denken over wat ik zou maken met deze kleine kooltjes, vond ik dat er wel iets zoets bij moest zitten. Ik dacht aan de zoete aardappel die ik nog had liggen en zag al een ovenschotel voor me. Heerlijk, nu het kouder is in huis ben ik dol op comfort food zoals ovenschotels!

De kaas die ik voor het gratin gebruikte is Wilmersburger pizzakaas. Een zak kant-en-klaar geraspte veganistische kaas, vooralsnog alleen te krijgen via webshops (zoals veganwonderland.de en eerder ook bij Veggiedeli, maar hun website is voor onbepaalde tijd uit de lucht). Het is echt de moeite waard, dit is één van de beste vegan kazen. Eventueel kun je ook cheezly kopen bij de biowinkel en zelf raspen.




Voor 3-4 porties:

  • 500 gram zoete aardappel, in blokjes
  • 1 theelepel dragon
  • 1/2 theelepel zout
  • peper naar smaak
  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 100 gram amandelen, grof gehakt
  • 150 milliliter rijstmelk
  • 200 gram vega kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kook de zoete aardappel in 20 minuten gaar en pureer met de aardappelstamper. Breng op smaak met dragon, zout en peper.

Stoom de spruitjes 8 minuten. Rooster de amandelen in een droge koekenpan 5 minuten (goed omscheppen!).


Roer de spruitjes en amandelen door de zoete aardappelpuree en doe dit in een ovenschaal. In een aparte kom meng je de rijstmelk met de 'kaas'. Verdeel dit over de ovenschotel en bak deze in 25 minuten gaar.

2 opmerkingen:

  1. Schitterend, ik maakte dit gisteren, en zal zeker nog op tafel komen. Zelfs mijn vriend vond het lekker :) ik heb ook even gelinkt vanuit mijn blog naar dit gerechtje. http://veganistofniet.wordpress.com/2012/12/13/wat-kleine-dingen/
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen