dinsdag 14 februari 2012

Getest: mozzarella van Teese

Af en toe komt er eens een nieuwe vegakaas op de markt en kan ik het niet laten om die eens te proberen. Zo ben ik wel eens naar een biowinkel in Amsterdam gegaan om de zogeheten 'No Muh' kaas te proberen. Toegegeven, ze hebben daar ook de lekkerste mayonaise, met gerookte knoflook, en het is altijd leuk om in een andere groene winkel te shoppen. Maar goed, ik dwaal af.

Op Amerikaanse vegaforums had ik al eens gelezen dat 'Teese' een goede kaasvervanger is. Toen ik bij de 100% plantaardige webshop Veggiedeli zag dat ze deze kaas nieuw in het assortiment hadden, was ik gelijk nieuwsgierig. Ik wou wel eens proeven of Teese ook aan de strenge smaakpapillen van een Hollandse kaaskont voldoet.

De beste manier om plantaardige kaas te eten is naar - mijn mening - gesmolten, bijvoorbeeld op een pizza, in een kaaspannenkoek of zoals ik nu deed: in een tosti.

Italiaanse zuurdesemtosti met tomatentapenade en verse basilicum

De kaas is makkelijk te snijden en voelde aan als een echte mozzarella (ook al was deze in cilindervorm, en niet zo'n gek klein bolletje). Het brood was bevroren dus de tosti heeft een minuut of 10 in het ijzer gezeten. Prima timing, dacht ik zo: de kaas was lekker gesmolten.


ontbijt!
De tosti was heerlijk! Ik heb er niet eens ketchup bij gegeten, hoewel ik de neiging om naar de rode fles te grijpen moest onderdrukken toen ik de geur van verse tosti rook... Pavlov effect?

Na dit geslaagde experiment wou ik wat spannenders doen. Ik had een aubergine gekregen en was wel benieuwd naar zo'n mooi aubergine torentje. Ik maakte een mengsel van tijm en olijfolie, smeerde dat op een  paar aubergineplakken en deed ze een half uur in de oven om te roosteren. Van een kropsla en een handje kiemen maakte ik een salade voor erbij.

mijn knalroze lunchbox

Het was een heerlijke salade die goed vulde. De Teese paste er naar mijn mening prima in. Maar rauwe vegakaas eten, dat is toch wel iets voor gevorderden. Ik zou het beginnelingen niet aanraden.

Toch heb ik nog genoeg van deze 'mozzarella' over om binnenkort op een pizza te doen, en daar kijk ik zeker naar uit! Lekker met wat spinazie, olijven en champignons. Gesmolten is deze kaas toch het beste.

Eindoordeel:
Lekker om eens te proberen, niet om speciaal heel veel moeite voor te gaan doen (ook gezien de prijs). Ik geef het een 7.


PS: waarom geen koekaas? Deze website van Vlaamse oorsprong geeft je een duidelijk overzicht van wat zuivelgebruik betekent voor koeien, kalfjes & stieren. Geen zuivel gebruiken is daarnaast beter voor je gezondheid, daarover meer in dit vertaalde artikel.

7 opmerkingen:

  1. Het klinkt best lekker! behalve No Muh heb ik volgens mij nog nooit een vegan kaas ongekookt gegeten. Misschien koop ik die Teese wel een keer voor op de pizza :)
    En wat een vrolijke lunchbox!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag kocht ik plakjes Tofutti mozzarella. Ook op een tosti gedaan met zongedroogde tomaat. Heerlijk, lekker pittig stukje kaas. Smaakt beter als Cheezly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik koop ook wel eens cheddarplakken van tofutti, omnomnom!

      Verwijderen
  3. Hele mooie foto's.
    Maar ik durf toch niet, vanwege de ingrediënten ;-(((.
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het compliment :) Heb een nieuwe app ontdekt die dat kan, foto's bewerken, haha. Jammer dat je het niet wil proberen. Binnenkort wil ik experimenteren met zelf broodbeleg maken op basis van noten en zaden, misschien is dat meer iets voor jou!

      Verwijderen
  4. die tosti ziet er erg lekker uit! Ik wil binnenkort eens een vegan pizza maken, heb ook eens van die cheddar plakjes gekocht maar die vond ik niet zo tof.. Mozzarella wil ik wel eens proberen. Staan er ook voedingswaarden op de verpakking?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik niet meer, ik let daar eigenlijk niet op. Jammer dat de cheddar plakken je tegen vielen, ik vind ze heerlijk... gesmolten op een vega burger of op pizza broodjes. Misschien is de mozzarella meer jouw ding :-) Er zijn veel verschillende soorten veganistische kaas met elk hun eigen smaak (en dat worden er gelukkig steeds meer!), je kan veel dingen proberen!

      Verwijderen