vrijdag 10 februari 2012

Getest: bietenburgers van de Post Punk Kitchen

Toen mijn idool Isa vorige week een recept voor bietenburgers op de Post Punk Kitchen postte, wist ik al: dit moet ik zo snel mogelijk maken. Ik was nog wantrouwend, want op die foto zagen ze er wel errug lekker uit en zo smaakvol zou de combinatie rijst, linzen & biet toch nooit kunnen worden?

Ik legde het idee voor aan een vriendin en we hadden een deal. Wij zouden deze 'Quarter Pounder Beet Burgers' wel eens even testen. We maakten er een heuze burger night van en gingen all out met Turks brood, veganaise, ketchup, cheezly cheddar, sla, tomaat, avocado. En curry frieten erbij! Het resultaat mocht er wezen:

Burger time!

Omdat de burgers zo vreselijk lekker waren, deel ik graag de Nederlandse vertaling/onze interpretatie van het recept. Onze interpretatie, omdat we niet álles in huis hadden (waaronder, vrij essentieel, een keukenmachine) en zodoende een beetje geïmproviseerd hebben. De hoeveelheden zijn voor 4 flinke burgers.

  • 100 gram bruine rijst
  • 40 gram droge groene linzen (of 80 gram uit een pot)

Kook deze samen 3 kwartier. Mag in 1 pan, lekker makkelijk. Laat daarna goed afkoelen. Verder heb je nodig:

  • 150 gram verse biet, kontje eraf gesneden en geraspt
  • 1 uitje, fijngesneden
  • halve theelepel zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels amandelpasta
  • 50 gram paneermeel
  • halve theelepel liquid smoke (optioneel)
Doe alle ingrediënten in een mengkom, dus ook de linzen en rijst. Stamp het geheel een minuut of 5 door met een aardappelstamper. Kneed het daarna met je handen goed door, tot er een stevig deeg ontstaat. Zet de kom nog een half uur in de koelkast. Of, met dit weer, op het balkon.

Het 'deeg'

Verwarm een flinke scheut (Brassica) olie in een grote koekenpan. Vorm 4 mooie, stevige burgers van het deeg. (Als je wat deeg overhebt, de ganzen waren er gek op!) Bak de burgers een ruime 10 minuten, draai ze elke 2 minuten even om. Bon appetite!


Een schaal vol bietenburgers

Deze burgers krijgen van mij een 10. Eenvoudige, gezonde ingrediënten die je overal kunt kopen, en dan zo'n supersmaakvol resultaat. Ideaal!

7 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Jazeker! Gelukkig niet zo erg als ik had verwacht, het was wel weer goed af te spoelen.

      Verwijderen
  2. Nou, ik heb de ingrediënten gekocht (behalve de liquid smoke, wellicht zaterdag nog even doen). Ik ga het zondag maken om het dan vervolgens als lunch de aankomende week mee te nemen naar mijn werk. Ik zal je laten weten wat ik er van vond, ben erg benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Kan je liquid smoke bij jou in de buurt vinden? Ik koop het hier bij de buurtwinkel, maar da's omdat er hier veel expats wonen. De burgers kunnen ook zonder hoor, het originele recept had het ook niet. Ik ben er zelf erg fan van en gebruik het te pas en te onpas in de keuken :)

      Verwijderen
  3. Wow, een TIEN! Ik had de burgers ook gezien en was meteen nieuwsgierig (vooral ik nog een zak bieten uit De Tas in de koelkast heb liggen..) maar bij mij vallen burgers altijd uit elkaar en dus ben ik een beetje huiverig. :\ Maar een 10... Die moet ik proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ze zijn echt heel lekker! En zo goedkoop en toch gezond :) daarom een tien :D het is vooral belangrijk dat je alles goed laat afkoelen, dan worden ze best stevig!

      Verwijderen
  4. MMM,..Jouw bieten burgers zien erg ongeloog-flijk lekker uit! :) Jawel!

    BeantwoordenVerwijderen