maandag 15 oktober 2012

Andijvie roerbak met ananas en oesterzwammen

Nadat ik deze website over pesticiden in je voeding kreeg aangeraden van iemand, was ik op slag een stuk minder enthousiast over de Haagse Markt en hoeveel groente en fruit je daar voor weinig geld krijgt. Ik sloeg niet dusdanig door dat ik overal enge Monsanto-mannetjes ging zien ;) maar het motiveerde me wel om weer een groente- en fruitpakket aan te vragen. Ik heb ze eerder gehad, en vaak stop ik het dan op een gegeven moment toch weer omdat ik het plannen zat was of eurhm, eerlijk toegegeven, ik het liever goedkoper op de markt kocht.

Dankzij een vriendin leerde ik dat het bedrijf Kievit ook pakketten aan huis bezorgt (in de regio Leiden, Bollenstreek en Den Haag). Het kost dan wel 1,25 voor de bezorging, maar het is natuurlijk wel heerlijk makkelijk om zo aan de deur je groenten te krijgen.

In de tas zat een behoorlijk grote andijvie, een groente die ik zelf zelden koop omdat ik toch liever andere groene bladgroenten koop zoals spinazie, boerenkool of paksoi. Anyway, nu had ik andijvie en daar wou ik wat lekkers mee maken. Ik kan wel zeggen dat dat is gelukt ;-) Deze bijzondere combinatie is een klein feestje op je bord.




  • 150 gram (rode) quinoa
  • 1 blik ananasschijven (Fair Trade Original), in blokjes, sap opgevangen
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 uitje, fijngesneden
  • een stukje gember (ongeveer ter grootte van je duim), geraspt
  • 1 rode peper, klein gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram gedroogde oesterzwammen, geweekt, of 1 bakje verse
  • 1 flinke krop andijvie, gewassen en in reepjes gesneden
  • 75 gram cashewnoten
  • 3 eetlepels tamari of andere sojasaus

Doe de quinoa met het opgevangen ananas-'sap' in een klein pannetje en kook dit in een kleine 15 minuten gaar.

Verwarm in de wok de sesamolie en bak hierin de ui, gember en peper 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit (snijd de restjes fijn!) en bak nog 1 minuut.Voeg oesterzwammen toe en bak ze een minuut of 5 mee. Tenslotte doe je de andijvie, cashewnoten en ananas erbij en pas op, vanaf nu gaat het hard. Je wil de andijvie maar 2 minuten wokken, anders wordt het slappe hap. Zet het vuur uit als de andijvie precies goed is en giet er wat tamari overheen. Eventueel nog bestrooien met sesamzaad.

6 opmerkingen:

  1. Ha, andijvie! Fijn, daar kan ik ook nog wel wat recepten voor gebruiken, want we krijgen het héél regelmatig in onze tas. Is dit recept ongeveer voor 2 personen?
    Ik vind andijvie ook vaak lekker in recepten waar je normaal spinazie of snijbiet zou gebruiken, stoofschotels, pastagerechten en inderdaad roerbakgerechten zoals die van jou. Wel pas op het laatst toevoegen, anders heb je snot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ligt een beetje aan hoe groot je andijvie is, ik heb er 3 keer van kunnen eten! En inderdaad niet te lang bakken.

      Verwijderen
  2. Ik was ook heel enthousiast met de Haagse Markt, maar koop nu eigenlijk toch al mijn groente en fruit biologisch.
    Zo'n tas is ook handig!!
    Alleen dat plannen inderdaad..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmm! Zojuist dit recept gemaakt en gegeten. Heerlijk! De rest lekker voor morgen bewaren. Hoe warm jij het op? Ik doe namelijk niet aan magnetrons. Is het nog wel lekker als ik het weer in de wok opwarm? Of blijft er dan niets van de andijvie over?

    En nee, ik eet niet alleen maar quinoa :p
    En ja, ik vind het leuk dingen van je blog uit te proberen. Je hebt smaak ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je compliment! Ik heb het opnieuw gewokt, doe ook niet aan magnetrons. Maar is wel iets minder lekker dan, andijvie slinkt snel...

      Verwijderen