dinsdag 2 oktober 2012

Japans deel 2: Goed gevulde miso soep

Bij de sushi die ik laatst maakte, maakte ik ook een miso soepje - want alleen sushi als avondeten is me toch te weinig in de herfst. Het is heel eenvoudig te maken en zit boordevol smaak. De gedroogde oesterzwammen kocht ik bij de Aziatische supermarkt, evenals de miso. Wat een ontdekking zijn die gedroogde paddenstoelen zeg! Super lekkere smaakmakers, ook door marinade van tofu. Ik zou ze zelfs kunnen weken en zo los opeten denk ik, omnomnom :)




Voor 3 kommen soep heb je nodig:

  • ongeveer 10 gedroogde paddenstoelen, 15 minuten laten weken in heet water  (water niet weggooien!)
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 1/2 liter kombu dashi bouillon (uit de biologische winkel, groentebouillon kan ook!)
  • 1 theelepel miso
  • 3 worteltjes, geraspt
  • sesamzaadjes
Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui zo'n 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit, snij de restjes ook fijn en voeg dit samen met de gember toe. Bak nog 2 minuten. Voeg de bouillon en het weekwater van de paddenstoelen toe en roer de miso erdoor tot die is opgelost. Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en doe ze samen met de geraspte wortel erbij. Laat nog 5 minuten zachtjes borrelen. Bestrooi met sesamzaadjes en eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. bedankt voor al je leuke blogs! je kunt heel gemakkelijk zelf kombu dashi maken door wat kombu (zeewier, te verkrijgen in de natuurwinkel) voor min. 20 minuten te weken in warm water. Ikzelf laat meestal de kombu gewoon zitten, maar je kunt hem er natuurlijk ook uithalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt voor het compliment! en leuke tip, van het bouillon. ik heb wel eens kombu gekocht bij de vegetarische slager, maar kon niet zoveel verzinnen om ermee te maken. had het toen in sushi verwerkt en een keer in de roerba.

      Verwijderen