vrijdag 27 september 2013

Algemene Bespaartips



Hoewel iets eerder dan gehoopt, ga ik door met een soort semi-BudgetChallenge wat waarschijnlijk wel een patroon is om lang vol te houden. Er zijn een paar handigheidjes die heel erg helpen om flink wat geld te kunnen besparen, en die deel ik graag met jullie!

 • Eet elke ochtend een ontbijt zodat je met volle buik van huis gaat, en geen dure dingen onderweg koopt. Vooral een goede tip als je zoals ik 4x per dag aan de verleiding op stations bent onderworpen.

 • Hou het bij 3 maaltijden op een dag en 2 eetmomenten tussendoor, 1 's ochtends en 1 's middags. Zo raak je nooit zó uitgehongerd dat je die dure stationswinkel of bedrijfskantine wel in móet voor een zak chips.

 • Maak op zondagavond, maandagochtend of wanneer jouw week begint een globale planning van wat je wilt eten die week. Je hoeft het niet tot op de korrel uit te stippelen, maar het is fijn om te bedenken hoe vaak je gaat koken en hoe vaak je iets uit de vriezer eet. Die dagen dat je uit de vriezer eet kun je schrappen als je onverwacht buiten de deur eet, of je trekt wat extra's uit de vriezer als er onverwacht iemand komt eten. Op deze manier kun je je boodschappen van te voren inslaan en op de aanbiedingen inspelen. Dit scheelt geld en tijd (=nog meer geld).

 •  'Bouw' je warme maaltijden op rondom seizoensgroente & een soort peulvrucht. Vul aan met rijst, pasta of aardappels en natuurlijk kruiden, specerijen en andere smaakmakers.



 • Bedenk een simpel ontbijt waarmee je veel kunt variëren en wat je niet snel gaat tegenstaan. Voor mij is dat havermout, maar ik bedenk me nu dat veel mensen dat al hebben met brood natuurlijk. Ook goed.


 • Eet als tussendoortje fruit (perfect, kant- en klaar!), notenmix of bak zelf muffins

 • Drink water, thee en koffie. In die volgorde qua hoeveelheid. Fris en bier is een luxe waar je jezelf af en toe mee kunt verwennen. Ohja, zet een pot thee van dat ene zakje! Dat scheelt zoveel geld. En drink vooral ook eens al die zakjes thee in de kast op (of hebben jullie niet net als ik een soort never-ending voorraad aan thee?)

 • Sla groots in als een product wat je veel gebruikt in de aanbieding is. Voor mij zijn dat dure producten zoals sojamelk en soja yoghurt. Ik kan ook rijst inslaan als het in de aanbieding is, maar als je altijd al het budgetmerk rijst koopt (0,95 per kg) is er waarschijnlijk geen scherpere aanbieding. Dit geldt vaak voor de budgetmerken/bodemprijzen. Voor koffie en kruidenthee hou ik de aanbiedingen dan weer wel in de gaten, net als voor verzorgingsproducten. Ook check ik graag de aanbiedingen van bio winkels om te kijken wanneer ik tahin, tamari (glutenvrije sojasaus) en zaden zoals lijnzaad en sesamzaad goedkoper kan inslaan.

Als je al deze tips toepast, bespaar je waarschijnlijk flink wat geld op de boodschappen!


En dat zorgt er weer voor dat je af en toe wat over houdt voor extra's zoals...



Een heerlijke soja latte in het koffiecafé bij de universiteitsbibliotheek, als break tijdens een lange studeersessie.

Ook ga ik vanmiddag - nadat ik mijn eerste tentamen heb gemaakt... - lekker weer eens ergens lunchen met 1 van mijn broers, we gaan naar Keek in Utrecht. Nog nooit geweest, ben benieuwd!

Dat zijn dingen die ik nou echt heel erg miste tijdens de BudgetChallenge, gewoon leuke dingen doen met mensen. Daar zit vaak eten bij. Het is natuurlijk goed om te weten dat je dat weg kunt bezuinigen en dan voor 14 euro per week nog steeds zelf lekker kunt koken. Maar leuk is het niet. Dus let vooral het hele jaar door op wat je uitgeeft, zodat je niet zo krap komt te zitten als ik toen ik net terug was van vakantie ;-)

Heb jij nog aanvullende bespaartips voor de boodschappen?

6 opmerkingen:

 1. Ik hou het overdag niet vol zonder tussendoortje en heb een hele ontbijtkoek gehaald toen mijn geld op was.. Daar sneed ik iedere dag een plakje af voor mee naar mijn werk. Ik heb er meer dan twee weken mee gedaan voor nog geen euro! Dat scheelt echt in vergelijking met een pak Liga Fruitkick. De koek was op het einde een beetje droog, maar was nog best te doen.

  Hoe ging je tentamen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja ook een goeie budgettip! Ik vind het alleen wel schrikbarend hoeveel suiker er in ontbijtkoek zit...

   Tentamen ging goehoed! Maar 1 fout woop woop ^^

   Verwijderen
 2. Die never ending thee voorraad is hier ook aanwezig. Probeer het inderdaad weer wat minder te maken. Want 2 theedozen + stuk of 13 losse pakjes in de kast is een beetje overdreven natuurlijk :$
  Nu drink ik eigenlijk amper water, maar vooral thee de hele dag..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik elk uur eet omdat het mag, waar u denkt dat veel moet door mogen volgens anderen, omdat ik denk dat veel is dat ik mag zijn zoals ik BEN, niet zoals hoort volgens anderen, die denken dat besparen inhoudt dat zij veel eten, waar ik besparen vind eten gezond zoals mag, niet zoals hoort, omdat eieren mogen voor mij, waar ik denk dat veganisten mogen door anderen, niet innerlijk, omdat ik hen ken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Mignonnie, maar ik kan uit deze (en veel van je andere) reacties weinig zinnigs opmaken...

   Verwijderen
 4. Ik <3 bespaar tips!!! Mijn allerliefste tip is: koop geen voorgeproduceerde spullen! Koop alles 'whole' en in bulk; koop groente en fruit op de markt. Ik houd een lijst bij in excel met alle prijzen van bulk-goed in Rotterdam.

  BeantwoordenVerwijderen