zondag 15 september 2013

Budget Birthday Party


Afgelopen vrijdag gaf ik een pizza party ter ere van mijn verjaardag dinsdag. Uiteraard was dit een suggestie van pizza-addict Lize,  maar ik vond het eigenlijk wel een heel puik plan. Een potluck heb ik vorig jaar al gedaan en is ook leuk en budgetproof, iedereen neemt dan immers zelf wat te eten en drinken mee. Maar ik wou iets wat minder schreeuwt 'ik-ben-blut' en ook gewoon iets anders dan vorig jaar.

Hoewel een pizzaparty lijkt op een potluck is het net even anders. Als gastvrouw bereidde ik de pizzabodems en ik vroeg de gasten om hun favoriete pizza topping mee te nemen. Het toffe aan pizzabodems bakken is dat iedereen je heel dankbaar is dat je zoveel moeite hebt gestopt in het he-le-maal zelf maken van de bodems, terwijl het in feite niet veel werk is en het kost geen drol. Voor 40 cent heb je een kilo bloem, waar je alleen wat gist, suiker en water aan toe hoeft te voegen.  Oorspronkelijk ook olijfolie, maar ik had toevallig geen druppel olijfolie in huis en vond het de investering (4 euro voor een fles) niet waard. De gist vond ik gelukkig nog in mijn keukenkastjes en Mirte gaf me de tip dat als je het deeg lang laat rijzen, dat je dan een stuk minder gist nodig hebt.

Ik ging dus al 's ochtends de keuken in om een begin te maken met kneden, zodat het deeg daarna de hele dag kon rijzen. Helaas is er geen warme plek meer in huis, maar gelukkig deed de gist het wel goed bovenop de geiser. Het deeg begon met 1 kg bloem, 10 gram gist, 2 eetlepels zout en ik geloof iets meer dan een halve liter water. Totaalbedrag: 75 cent. Elk uur kneedde ik het even door en voegde nog wat bloem bij omdat het door het rijzingsproces weer vochtiger was geworden, ik gok dat er in totaal 1300 gram bloem in ging plus nog wat extra bloem later bij het rollen van de bodems. Laten we zeggen dat ik voor minder dan 1 euro klaar was qua eten. Overigens is het ook wel genoeg om het deeg een uur van te voren te laten rijzen hoor. Ik was toevallig toch de hele dag thuis dus vandaar.

Picture time! Werkt niet heel goed though als je ondertussen ook pizza's staat te bakken en het ook al lang donker is, dus het is een traditionele crapfoto geworden ;-)De gasten namen allerlei toppings mee die ook goed met elkaaar matchten, dus uiteindelijk werden het allemaal rijkbelegde pizza's met champignon, zwarte en groene olijven, 3 kleuren paprika, ui, maïs en daarboven op Wilmersburger kaas die ik van Vera als verjaardagscadeau kreeg. Smullen!

Verder wou ik in elk geval voor wat lekkers te drinken zorgen dus ik heb de hele week gespaard. Ik probeerde zo min mogelijk van mijn weekbudget à 14 euro uit te geven zodat ik geld had voor biertjes en fris. Dat was ook niet zo lastig, want vorige week had ik al veel groenten gekocht en een beetje vooruit gekookt. Het was dus vooral noodzaak om zoveel mogelijk uit de voorraadkast te eten, naast uitrekenen hoe lang ik nog zou doen met de koffie, pindakaas en zonnebloemolie. (Uiteindelijk besloot ik om een pak koffie te kopen, dat kan ik echt niet missen ;-), en die laatste 2 te rekken tot volgende week).

Na een klein bier-marktonderzoek gaf ik € 4,40 uit aan 3 liter fris en 5 liter bier. Nee, geen typfout :) Bij A.H vond ik flesjes bier voor 24 cent per stuk. Dat is met 72 cent per liter net wat goedkoper dan de goedkoopste blikken bij ho.ogvliet (76 cent per liter), maar vooral het formaat leek me een voordeel. Een blik bier drink je ongeveer even snel leeg als een flesje, maar die is toch een stuk kleiner! ;-) Of anders bekeken, ik had nu 5 liter bier verdeeld over 15 drankjes, waar je anders die 5 liter bier in blik verdeelt over 10 mensen.

Dus de dag na mijn 24e verjaardag kwam ik met 15 flesjes el cheapo bier, 1 fles wannabe sprite en 1 fles cola-ish bij de kassa en werd ik uiteraard om mijn ID gevraagd. Daarna feliciteerde de kassière me niet eens. Het moet nog gekker worden!! Ik moet toegeven, het voelde wel een beetje armoedig met al die losse flesjes. Als ik geld had gehad had ik wel een heel kratje meegenomen, maar dan zou ik over mijn weekbudget gaan en zou óf het bier toch niet opgaan deze week, óf we zouden te veel drinken en dan was ik de dag daarna ook weer zo incapabel, zoals ze dat bij de studentenvereniging van mijn zus noemen.

Uiteindelijk is alle frisdrank schoon opgegaan, dat krijg je met die BudgetChallenge-mensen ("OMG, dit is de eerste keer in 2 weken dat ik iets anders drink dan water!"), en dat terwijl er ook nog een fles fanta was meegenomen. Maar je krijgt dan ook wel dorst van al die pizza's! Er zijn 2 biertjes overgebleven, plus de 2 blikken die ik als cadeautje kreeg. Heb ik toch aardig ingecalculeerd!

Krypton vond het overigens ook een topfeest. Niet zozeer vanwege het eten, maar omdat hij lekker veel geaaid kon worden door iedereen én door het supertoffe cadeau wat ik heb gekregen:

Hij is dan wel niet zo fotogeniek (geheel zwarte kat!) maar hij was hier toch duidelijk major aan het chillen in de nieuwe krabpaal-lounge.

Ook Silver en m'n nieuwe Mr Carrot zijn er erg blij mee:


Het was een onwijs gezellig avond waarop we echt hebben genoten met zijn allen. Ik kan het je van harte aanbevelen, zo'n pizzaparty! In dezelfde stijl kun je ook een wafel- of pannenkoekenparty geven, waarbij je gaste toppings meenemen (kan hartig en zoet zijn). Heb jij nog leuke ideeën voor een food party?

4 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor je mooie vegaverhalen! Ik geniet er van en weet hoe leuk het is als je ook reacties krijgt ;-) In ons rijtjeshuis in Zoetermeer, zetten wij als het mooi weer is in de zomer af en toe onze tuintafels in het plantsoen. Soms besluiten we dat om 17.30 uur, op zaterdagmiddag bijvoorbeeld. Sommige buren zijn al aan het koken, anderen gaan nog boodschappen doen. We spreken een tijd af en nemen ons eigen eten mee naar een tafel die als buffet dienst doet. Zo delen we, proeven van elkaars lekkernijen en doen ideetjes op voor gerechten. Zo'n avond eindigt zeker weten met een kampvuur in een oude wasmachinetrommel op pootjes.....Een broodje bakken aan een stok hoort er dan ook vaak bij, supergezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yeah, was gezellig! ^^

  High tea's vind ik ook een leuke food party (dan wel de variant met allemaal iets meenemen voor de high tea).
  Misschien kunnen we nog eens een koffieparty houden :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. High coffee, dat ik daar zelf nog nooit op ben gekomen! :D

   Verwijderen