donderdag 12 september 2013

Do it yourself: Kidneybonenburgers



Deze bonenburgers heb ik eerder bedacht voor de VeganChallenge. Het bleek een prima BudgetChallenge-proof recept te zijn, dus ik post deze variatie nu ook hier.

Kocht je nog wel eens kant-en-klare vegan burgers? Nadat je deze geproefd hebt niet meer! Je kunt alle ingrediënten bij de supermarkt vinden en de burgers kosten slechts 17 cent per stuk. Isn't it a-maaaaaa-zing? Ok, ik zal ophouden met Tell Sell-like gezwets, maar het zijn wel heel fijne burgers. Je kunt steeds variëren met de kruiden, precies waar je zin in hebt. En je kunt alle soorten grote bonen gebruiken! Zoals bruine bonen, kidney bonen, grote witte bonen (lima), kievitsbonen..

Ik ben alleen vergeten een foto te maken, maar voor het idee zie je hier het oorpsronkelijke recept.

foto van Lize

• 3 eetlepels zonnebloemolie
• 1 grote ui, fijngesneden
• 2 teentjes knoflook
• 150 gram wortelen, geraspt
• 1 theelepel gemalen komijn
• ½ theelepel chilipoeder
• 225 gram kidneybonen
• 1 eetlepel tomatenpuree of ketchup
• 2 eetlepels sojasaus (tamari voor glutenvrij)
• 75 gram havermout


Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Pers de knoflook erboven uit (snij de restjes ook fijn) en bak nog 1 minuut. Voeg wortel, komijn en chilipoeder toe en bak nog 2-3 minuten, tot de wortel zacht is. Zet het vuur uit en zet de pan opzij.

Prak de bruine bonen in een grote kom met een vork plat. Voeg het wortelmengsel toe samen met de ketchup, sojasaus en havermout. Kneed door met je handen en vorm vier burgers van het mengsel.

Verhit de rest van de olie in een pan en bak de burgers 4 tot 5 minuten, tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn.

Lekker op een pitabroodje met wat veganaise en tomaat. Of met patatjes erbij, ook budgetproof en yummy!

6 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. ziet er lekker uit en tis ook lekker heb ze namelijk al eens geprobeerd.

      heb nog wat handige tips 1e als je bakpapier op je aanrecht legt kleven ze niet vast en de 2e tip is tenminste vinden wij een handig hulpmiddel ringen gemaakt van een pvc buis zo krijg je een ronde vorm en pvc buis is er in elke diameter en de hoogte kan je zelf kiezen is een kwestie van zagen.

      leuke site is dit trouwens we kijken elke dag wel een keer naar de leuke dingen die hier staan. eet smakelijk allemaal

      Verwijderen
  2. Ziet er lekker uit, ga ik zeker proberen.

    Bedenk alleen dat je voor glutenvrij ook glutenvrije havermout moet hebben en dat is vrij lastig te vinden aangezien vrijwel alle havervelden naast tarwevelden staan en daarmee de haver dus gecontamineerd wordt met de gluten (door de wind).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yep, gelukkig vind je bij de biologische winkel havermout die gecertificeerd glutenvrij is.

      Verwijderen
  3. Afgelopen avond heb ik dit receptje gemaakt... onverwacht lekker! ik hou echt niet van die bonensmaak, maar in dit recept proef je nauwelijks bonen. Ik heb er ook zelf hamburgerbroodjes bij gemaakt. Echt een heerlijke maaltijd! Oja, ik had geen komijn, ik heb dit vervangen met Kardemom en een snufje Rozemarijn... echt een super recept, dit ga ik vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen