zaterdag 28 september 2013

Roergebakken spruitjes met tofu en rijst


Ze liggen weer volop in de winkels: spruitjes! Je kunt ze zelfs vaak in een mooie aanbieding scoren waardoor het een ideale budgetgroente is. En niet zo maar één! Spruitjes (in het Engels Brussels Sprouts) bevatten meer vitamine C dan kiwi's, barsten van de vitamine K en zijn verder rijk aan foliumzuur, ijzer en mangaan. Veel mensen trekken bij de naam al meteen een gek gezicht, doordat ze het als kind niet lekker vonden of het gewoon nooit goed bereid hebben gegeten. Aan dat eerste is niet zoveel te doen (ik moest er ook niks van hebben, ik lustte helemaal geen groente als kind) maar die bereiding... aan de Hollands manier van 'kook alle groente helemaal dood tot je zeker weet dat er niks meer beweegt en zeker geen smaak of vitamine meer in zit', ja, daar valt wel iets aan te veranderen natuurlijk.

Het is alleen even een klusje om spruitjes schoon te maken, maar de kunst is om dat te zien als een moment om eindelijk eens te oefenen met mindfullness ;-) Of je gaat, zoals ik, gezellig met je moeder koken. Helpt natuurlijk alleen als zij dan de spruitjes schoonmaakt... Je kunt jezelf er makkelijk van af maken door diepvriesspruiten te kopen, maar die zijn lang niet zo lekker. De kleine spruitjes zijn trouwens veel lekkerder dan de grote (maar wel iets meer schoonmaakwerk ja).

Door zelf een blok tofu te marineren maak je dit recept helemaal budgetproof; het kost dan ongeveer 70 cent per portie. Je kunt het ook goedkoper maken door tofureepjes in te slaan als deze in de aanbieding zijn: er komen regelmatig '2e gratis'-aanbiedingen voorbij en ze zijn prima in te vriezen.



Voor 4 personen heb je nodig:
  • 250 g zilvervliesrijst
  • 1 kg spruitjes
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember (2 bij 2 cm), geschild en geraspt (of fijngesneden)
  • 2 pakjes gekruide tofureepjes
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 4 eetlepels ketjap manis (of tamari voor gluten- en suikervrij)
  • 50 gram sesamzaad

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak de spruitjes schoon, was ze en stoom ze 5 minuten.

Verhit ondertussen de olie en de pan en fruit de ui 5 minuten. Pers de knoflook er boven uit en voeg de gember en tofureepjes toe. Bak zo'n 5 minuten.

Doe de spruitjes samen met de rijst erbij en voeg sambal en ketjap manis (of tamari) toe. Laat de smaken 1-2 minuten intrekken.

Bestrooi rijkelijk met sesamzaad en eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Toevallig was ik gisteren nog aan spruitjes aan het denken. Ik wil binnenkort weer eens een vegan kaasfondue maken en deze dan met gestoomde spruitjes en bloemkool eten.
    Eerst nog ergens No Muh scoren..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker. Dit is mijn favoriete spruitjes recept, van Lisette Kreischer http://winnywatetenwevandaag.blogspot.nl/2012/01/roergebakte-spruitjes-met-rozijnen-en.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker, en extra budgetproof omdat ik alleen nog maar spruitjes hoef bij te kopen voor vanavond ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb op je gestemd als beste vegan blog! Kwam ik tegen bij ander vegan blog, maar vind de jouwe net iets beter :-). Maar, wordt het niet tijd om je nominatie te promoten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen, dank! Ik heb afgelopen weekend de Vegan Awards flink gepromoot, maar wil mijn lezers er niet mee dood gooien ;-)

      Verwijderen