donderdag 19 september 2013

Sesamrepen


Op zoek naar goedkope, gezonde tussendoortjes keek ik eens rond bij collega-blogger Inge van de Bakparade. Ze heeft een scala aan bakrecepten, het was nog moeilijk kiezen wat ik nou zou uitproberen!

Uiteindelijk koos ik voor deze eenvoudige repen met sesamzaad. Dit omdat er geen dure ingrediënten in gaan en ze niet in de oven hoefden. Ohja, en omdat ik alles in huis had ;-) Ik paste het recept wel een beetje aan naar mijn voorkeuren. Zo vond ik agave te duur en suikerstroop zei me eigenlijk niet zoveel, dus ik besloot voor appelstroop te gaan. Sesam en appelstroop vind ik een hemelse combinatie! En het bleek ook nog eens goed te werken in dit recept.

De repen kosten 8 cent per stuk en zijn zo gezond doordat de sesam veel calcium en mineralen bevat. De kokos zorgt ervoor dat de reep goed vult (hallo gezonde vetten!) en de appelstroop levert ijzer. Nomnomnom, verantwoord smullen dus!

Minor detail: ze blijven niet goed heel als je ze de hele dag in je rugtas hebt zitten. Dit is dus vooral geschikt om thuis te eten. Je kunt ze zo uit de vriezer eten omdat de zaden niet echt bevriezen.






Voor 6 repen nam ik:

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 50 gram sesamzaad
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 20 gram kokosrasp

Doe de pindakaas met de appelstroop in een klein pannetje en laat smelten, terwijl je met een vork goed doorroert. Let op dat het niet aanbrandt!

Ondertussen meng je de overige ingrediënten in een kleine kom. Voeg het pindakaas/appelstroop-mengsel eraan toe, je kunt het beste een pannenlikker gebruiken om alles uit de pan te schrapen. Roer goed door en verdeel de massa dan over een laag bakje (ik gebruikte een bakje van afhaaleten).

Zet een half uur in de vriezer en haal er dan uit. Snij in 6 repen, die je in de vriezer kunt bewaren. Je kunt  ze later zelfs zo uit de vriezer opeten!

Tip: volgens Inge is het ook heel lekker met speculoospasta ipv pindakaas.

4 opmerkingen:

  1. Wow, die ga ik ook maken! Goed idee om appelstroop te gebruiken, zeker als het Euroshopper appelstroop is :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze wilde ik ook nog steeds proberen van de bakparade. Binnenkort maar eens doen dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmz, alleen nog geen zonnebloempitten in huis. Waar kan ik die goedkoop kopen?

    Verder: wanna try this for sure!
    Appelstroop en sesamzaad is inderdaad gouden combinatie (die ik van jou heb: op rijstewafel).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig zijn op dit moment alle huismerkproducten van EkoPlaza in de aanbieding... waaronder de grote zakken sesam- en zonnebloempitten! Ook lijnzaad :)
      Ik had gister nog appelstroop met sesam op mijn roggebroodje gedaan. Was ik uiteindelijk toch niet zo happy mee, het is een plakkerige bedoening geworden in m'n tas. Maar het was wel lekker!

      Verwijderen