zondag 29 december 2013

Choco-banaantaart

Het is veel te lang geleden dat ik hier een lekker taartrecept heb gepost! Vroeger bakte ik bijna wekelijks wel iets lekkers, er is immers altijd wel wat te vieren ;-) Maar deze choco-banaantaart maakt het weer helemaal goed. Het was best spannend of het goed zou gaan in het krakkemikkige oventje in dit studentenhuis, maar gelukkig was het een succes. Deze taart was de afsluiter van ons kerstdiner, en dat deed ie goed!

Vergeet niet de cashewnoten ruim op tijd in de week te zetten. Hou er ook rekening mee dat deze taart na het bakken een paar uur moet afkoelen! Zelf bakte ik hem daarom een dag van te voren.





Voor de bodem:
  • 300 gram vegan chocoladekoekjes
  • 4 eetlepels gesmolten geurloze kokosolie

Voor de vulling:
  • 75 gram ongebrande cashewnoten, paar uur geweekt
  • 340 gram zijden tofu
  • 1 grote banaan, geprakt
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels gesmolten geurloze kokosolie
  •  1 eetlepel maïszetmeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepels vanille extract
  • 1/2 theelepel zout

  • 100 gram extra pure chocola

Verkruimel de koekjes in de keukenmachine. Roer de olie erdoor. Bekleed een springvorm (26 cm) met bakpapier en verdeel het koekjesmengsel erover, druk goed aan.

Maal de cashewnoten in de keukenmachine fijn. Voeg tofu en banaan toe en pureer weer fijn. Voeg dan de overige ingrediënten toe (behalve chocolade).

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het banaanmengsel over de koekjesbodem.

Smelt de chocola. Verdeel de chocola over de taart door hier en daar een lepel chocola te laten vallen. Roer dit dan voorzichtig door de banaanvulling zodat een mooi patroon ontstaat.

Bak de taart ongeveer een half uur, tot de vulling mooi goudbruin is.

Laat de taart een paar uur afkoelen voordat je hem aansnijdt.

donderdag 26 december 2013

Superhealthy kokos-kardemompudding

Als ik kokosmelk over heb vries ik het meestal in bakjes in, altijd handig als je weer eens curry wilt maken. Maar als alle kleine bakjes op miraculeuze wijze spontaan verdwenen zijn, dan moet je toch iets met je kokosmelk. Ik besloot om eens te experimenteren met chiazaad pudding. Het bleek supermakkelijk te zijn en vooral... het allerbelangrijkst... heel lekker!

Je vindt chiazaad bij de biologische winkel. Er worden heuze wereldwonderen aan toegeschreven, maar in principe is lijnzaad net zo gezond en veel vriendelijker voor je portemonnee. Daar kun je alleen niet zo lekkere pudding van maken, tenzij je echt dol bent op de smaak van lijnzaad.



maandag 23 december 2013

Niet meer vegan: AH croissantdeeg

Het was altijd zo makkelijk... even een blik croissantdeeg halen bij AH voor als je de volgende dag brunchbezoek hebt, of gewoon zelf graag makkelijk en toch luxe wil ontbijten. De pesto hapjes die Pablo er graag mee maakte hebben menig potluckbezoeker verrast. But all good things come to an end, right..


De receptuur van het croissantdeeg is veranderd, en is nu niet meer vegan... Er zit nu koemelk in. Hallooo dikke misser!

Je kunt je teleurstelling hier doorgeven. En nu maar hopen dat Albert Heijn ook aan goede voornemens doet.

zondag 22 december 2013

Pompoen pasteitjes

Sinds ik in oktober in London bij perron 9 3/4 ben geweest had ik ontzettende zin in een Harry Potter marathon. Afgelopen vrijdag was het dan zover: eindelijk hadden we een moment waarop we met zijn vieren tegelijk vrij waren en konden beginnen aan de vele films!

Het idee was simpel: bring your pyjamas, een lekker Harry Potter hapje en kijk zo veel mogelijk films. Tussendoor hadden we een korte gourmetpauze, één van mijn favoriete eetfeestjes. We hebben uiteindelijk vrijdag 3 films kunnen kijken tot we allemaal in slaap vielen, en zaterdagochtend de 4e. Mooi, er komt dus een vervolg op de marathon!

Zelf maakte ik pumpkin pasties, de beroemde pasteitjes die je in de Hogwarts Express kunt kopen. Ik maakte zoete pasteitjes, geïnspireerd door de prachtige blog 'Dumbledore's Vegan Army'. Alleen wou ik ze een beetje gezonder maken. Dus ik stond een uur te klunzen met dingen als rijstmeel, boekweitmeel en noem het allemaal maar op om een glutenvrij deeg te maken. Werkte niet zo goed, kan ik je zeggen. Uit frustratie ging ik uiteindelijk naar de biowinkel en kocht er een pakje (volkoren) bladerdeeg. Een stuk makkelijker! Et voilà, een simpel recept is geboren.

Nog simpeler is het trouwens om kant-en-klare pompoenpuree te gebruiken, maar dat is in Nederland lastig te vinden of heel duur bij de bio winkel. Je kunt het zelf maken en eventueel ook porties invriezen.


Foto van Dumbledore's Vegan Army

vrijdag 20 december 2013

Wijn van YanFlorijn

Er komt steeds meer aandacht voor vegan geproduceerde wijn. Super om te zien! Sommige mensen zijn hierdoor verrast, huh, wijn, niet vegan? Helaas worden vele wijnen (ongeveer 9 op de 10) geklaard met behulp van dierlijke eiwitten, zoals vislijm, gelatine of kippeneiwit. Terwijl de wijn ook gewoon gefilterd kan worden! Ondernemers zoals Daniëlle van Wijn en Ik en Yannick en Floor van YanFlorijn hebben zich verdiept in de wereld van vegan wijn. Bij die laatste was ik uitgenodigd om gisteravond een wijnproeverij bij te wonen.

De proeverij was bij de winkel van de Vegetarische Slager in Amsterdam, waar de wijn ook verkocht wordt. Ik vond het sowieso heel leuk om die winkel eens te bezoeken, het is er zo anders dan in de Haagse winkel!

Aan een lange tafel namen we plaats om 6 verschillende wijnen te proeven.


dinsdag 17 december 2013

Vegan kerstmenu

Wordt het je eerste vegan kerst of ben je gewoon op zoek naar inspiratie? Dan ben je hier aan het juiste adres ;-) Gelukkig zijn er steeds meer blogs die een heerlijk plantaardig kerstmenu posten rond deze tijd! Zelf heb ik dit jaar helaas geen tijd gehad om van te voren een menu te bedenken, testen en posten, maar vorig jaar kookten we een uitgebreid menu voor mijn ouders en zusje. De recepten daarvan zijn in januari online verschenen, maar ik post ze hier nog even bij elkaar om je een idee te geven van een heerlijk plantaardig kerstmenu.


zondag 15 december 2013

Een klein zetje geven

Soms moet je bedrijven en ondernemers een klein zetje geven om te laten weten in welke richting jij ze graag ziet gaan. Dat moet je soms ook wat langer volhouden, maar de aanhouder wint. Deze maand kunnen we een klein feestje vieren want: na de vele e-mails, verzoeken en aansporingen erkent Albert Heijn eindelijk ons bestaan!



Check die tag 'veganistisch' onderaan het recept. Vind je tegenwoordig terug bij elk vegan recept in de Allerhande! Woohoo!

Stel je nou eens voor dat supermarkten nog een stapje verder zouden gaan. Dat je in elke buurtwinkel vegan broodbeleg, vegan burgers en vegan kant-en-klaar maaltijden kunt kopen.

Dit hoeft niet langer een droom te blijven! In Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en Kroatië vind je bij de Spar al een scala aan plantaardige producten, onder de lijn 'Spar Veggie'.  Juistem... die Spar die ook gewoon in Nederland zit!



allerlei soorten broodbeleg
kant-en-klare gulasch! hoe fijn!

snoepjesss!

Kijk op deze pagina voor een overzicht van alle Spar Veggie producten.


En dan nu het slechte nieuws...

Nadat ik Spar had gemaild met de vraag of en wanneer deze producten in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, kreeg ik een kort, deprimerend mailtje terug dat er geen plannen zijn.

Dus....

Klim in de pen! Als zoveel landen in Europa deze producten al voeren, waarom Nederland dan nog niet? Via het contactformulier van Spar kun je eenvoudig een verzoekje doorgeven. Hoe meer mensen dat doen, des te groter de kans dat we het proces kunnen versnellen en binnenkort kunnen genieten van deze heerlijke producten.

Een voorbeeld van een mail zoals ik die stuurde:

Beste meneer/mevrouw,

Bij de Spar in Oostenrijk heb ik kennisgemaakt met de productlijn Spar Veggie, een innoverende lijn met vegetarische en veganistische producten. In Nederland zijn er weinig van deze producten verkrijgbaar, terwijl er steeds meer vraag naar is door het groeiende aantal vegans, vleesverlaters en mensen met ei- of zuivelintolerantie.

Het viel mij op dat de Spar Veggie producten ook al verkrijgbaar zijn in Tsjechië, Slovenië en Kroatië. Zijn er plannen om deze productlijn ook in de Nederlandse Spars te introduceren? Spar zou hiermee een gat in de markt opvullen en veel nieuwe klanten trekken.

Alvast bedankt,

..

dinsdag 10 december 2013

Zoete aardappel-sinaassoep

In de winter vind ik weinig fijner dan 's avonds thuiskomen en opwarmen boven een dampende kom soep. Met dat idee in mijn achterhoofd besloot ik mijn vrije maandagochtend na het eerste Future Food Academy-weekend nuttig te gebruiken. Hoewel ik na dat intensieve, leerzame weekend nog best op tijd thuis was, zondagavond om 21:30, had ik op dat moment een schoonmaakkick i.p.v. een kookkick. Dus maandagochtend kon ik in een schoon huisje een en ander voorbereiden voor lunch & avondeten deze week, wel zo prettig aangezien ik verder vrij lange collegedagen maak en op maandag laat thuis kom van yoga.

Dus ik zette zondagavond nog gauw even een pond zwarte bonen in de week en haalde maandagochtend wat verse groente & fruit in de kanaalstraat. Heerlijk vind ik dat, om de week zo te kunnen beginnen als het lekker rustig is in de winkels en straten. Naast de zwarte bonen stond een pannetje rode quinoa te koken, dat is samen met wat rode snijbiet (bladgroente) en een limoen-komijndressing mijn lunchsalade deze week.

Maar de ontdekking van de dag was toch wel deze zoete aardappelsoep met sinaasappelsap & zwarte bonen. Een goed vullende maaltijdsoep, die ik wel durf voor te schotelen aan gasten!

Een tip: je vindt zoete aardappel (of bataat) in steeds meer supermarkten, op de markt, bij de Lidl, bij de bio winkel en bij toko's. Het prijsniveau kan behoorlijk variëren. 6 euro per kg is ongeveer de max die ik heb gezien, 1,50 per kg de bodemprijs (bij Lidl). Scheelt nogal op zo'n pan soep!




maandag 2 december 2013

Kikkererwtenscramble

Misschien lijd je aan soja allergie (ik heb érg met je te doen) of word je gehinderd door tofu fobie (hier is wel therapie voor ;-)). Of wellicht heb je een andere reden waarom je liever geen scrambled tofu maakt. Hoewel ik me geen leven zonder scrambled tofu kan voorstellen is het soms gewoon leuk om verder te experimenteren. Zo kwam ik tot scrambled chickpeas (kikkererwten).

Al een hele tijd geleden ging ik ermee experimenteren, maar het kwam er niet van om er echt een recept voor te schrijven. Tot ik in de nieuwe Isa Does it zat te bladeren en erachter kwam dat daar zelfs een recept voor scrambled chickpeas in staat! Zo gek is het dus niet. Nou maak ik niet zo vaak brunch meer sinds ik de keuken deel met huisgenoten, maar gister had ik het rijk voor mij alleen en besloot ik mijn experiment voort te zetten.

Hoewel de structuur van scrambled tofu dichterbij het oorspronkelijke scrambled eggs komt, is dit recept ideaal voor als je liever wat anders wil dan tofu, of die toch niet zo van ei hield en liever wat meer bite wil. Oh, tenslotte nog een tip voor de tofuhaters: misschien is de avocado-omelet ook wat voor jou!