woensdag 11 september 2013

Spinazie Polenta Taart



Yippie, ik heb een nieuw budgetrecept ontdekt! Inspiratie haalde ik van de website Plant-Based on a Budget, een website die niet altijd even budget is maar in elk geval wel plant-based.

Zijn jullie al bekend met polenta? Dit van oorsprong Italiaanse goedje maak je van maïsmeel en kun je precies kruiden en combineren zoals je zelf wilt. Je kookt eerst een soort pap, laat het afkoelen in een vorm en kunt het dan in mooie vormpjes snijden en bakken of grillen. Heerlijk met ragout of pesto!

Voor dit recept gebruikte ik supergoedkope groente: diepvriesspinazie en wortels. De totaalprijs is dan ook slechts 2 euro voor 4 personen, per portie dus maar 50 cent! En dat terwijl het toch 2 ons groente p.p. bevat. Een geweldige ontdekking voor tijdens de BudgetChallenge! Of voor alle andere dagen waarop je goedkoop wil eten.

Vergeet alleen niet om de avond van te voren alvast een pak spinazie uit de diepvries te halen. Leg deze op een bord om groene drab in je koelkast te voorkomen. Je kunt ook diepvriesboerenkool gebruiken, is nog goedkoper ook. Daarvoor volgt later nog een recept met andere kruiden!





Voor 1 grote taart (4 personen)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 350 gram wortels, geraspt
  • 1 pak (450 g) diepvriesspinazie, ontdooid
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 300 gram gekookte zwarte bonen


Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm van 26 cm in met 1 eetlepel olie.

Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit heirin de ui 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de wortels toe. Bak nog een paar minuten. Roer dan de spinazie met de cayennepeper erdoor en bak nog 5 minuten. Voeg tenslotte de zwarte bonen toe en verwarm ze mee.

In een aparte pan breng je het water aan de kook met zout, dragon en mosterdpoeder. Zodra het kookt roer je het maïsmeel erdoor. Blijf goed roeren om klontjes en aanbranden te voorkomen.

Als de polenta ongeveer 10 minuten gekookt heeft kun je het groentemengsel erdoor roeren (of andersom, maar net welke pan het grootst is). Doe het gehele mengsel in de springvorm en druk aan tot een platte taart. Zet nog 10 minuten in de oven voor een krokant laagje. Snij de taart in 8 stukken en serveer.

19 opmerkingen:

  1. this looks very tasty and I think I can get the same ingredients here in the US. I think I will try this - anything with spinach! And within my budget too!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! I'm sure you'll be able to get everything you need, it's only basic ingredients :)

      Verwijderen
  2. lijkt me erg lekker... maar!! is er een optie voor de polenta? ik vermijd nl. alles met mais...
    Groet Greetje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed recept! Toen ik in Italië woonde maakten we vaak polenta, maar dit is echt een originele variant!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm, ziet er lekker uit! Ik gebruik m'n maisgriesmeel de laatste tijd eigenlijk vooral om pizzadeeg mee uit te rollen, maar ik moet ook snel weer eens polenta maken. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoera! Op dit recept zat ik te wachten.
    Ik heb nog nooit iets met polenta gemaakt. Denk dat ik dit volgende week ga maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heej, das een leuk gerecht! Ik sla 'm op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met maismeel ipv met maisgriesmeel gaat het niet..... Weten we dat ook al weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb nu de taart met polentameel gemaakt, maar het is nog steeds geen taart, maar een soort van dikke erwtensoep. Doe ik iets fout? Of moet je de taart afgekoeld eten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hè wat vervelend zeg! Als je het nog eens aandurft om te proberen kun je minder vocht toevoegen, misschien dat het daaraaan ligt? Had je wel diepvries spinazie genomen? Kan me voorstellen dat uit verse spinazie bv. nog veel vocht komt zetten.
      Zelf heb ik dit recept nu 2x gemaakt en het gaat prima. Kun je een link geven naar welk maïsmeel je gebruikt? Ik eet het overigens warm uit de oven.

      Verwijderen
    2. Bij mij wordt het ook geen taart! Ik heb de volgende maismeel gebruikt: http://www.unidexholland.com/content/artikels/big/M006910.jpg
      Gebruik je trouwens de Amerikaanse theelepels?

      Verwijderen
    3. Hè wat vervelend om te horen! Ik gebruik inderdaad Amerikaanse maten. Voor polenta gebruik ik altijd het rode pak maïsmeel. Hoe grover hoe beter, is mijn ervaring.

      Hoe lang heb je de polenta gekookt?

      Verwijderen
    4. Thanks voor je antwoord. Volgende keer koop ik de rode verpakking! Ik heb het iets meer dan 10 minuten gekookt. Het aandrukken wilde niet echt lukken omdat het aan de pollepel plakte.

      Verwijderen
  9. Hmm dit lijkt me lekker. Ik ga dit vanavond maken! Super leuk dat je ook allerlei goedkope gerechten post. Dat heb ik echt nodig nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed dat ik dat nog heb gelezen over die polenta meel. Ik heb even met de blauwe zak in mijn handen gestaan, en toen toch nog even naar een andere supermarkt gegaan om opzoek te gaan naar de rode. Daar zit inderdaad een heel verschil in, de blauwe is veel fijner. Ik heb de rode zak gevonden bij Deka.
    Ik ben erg benieuwd, staat nu in de oven! :D

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heerlijk recept! De eerste keer was bij mij ook wat sloppy, maar de volgende dag is hij steviger geworden. Hier zie je mijn versie:
    http://angelikalukas2.blogspot.nl/2014/02/spinazie-polenta-taart-met-cashewsaus.html

    BeantwoordenVerwijderen